Geld en relaties: de psychologie legt uit hoeveel geld ertoe doet in een relatie en wanneer het een probleem wordt

Janine image
door Janine

06 November 2021

Geld en relaties: de psychologie legt uit hoeveel geld ertoe doet in een relatie en wanneer het een probleem wordt

Veel paren hebben bij het samenwonen moeite om hun inkomen te beheren. Een moeilijkheid die er soms toe kan leiden dat de visie van de partner verandert, ook op sentimenteel niveau.

De oorzaak ligt vaak in de opvattingen over geld die door onze families zijn geleerd. Deze omstandigheden kunnen op een verwoestende manier werken binnen de relatie van het paar, en de fundamenten ondermijnen. Toch zijn er oplossingen als er een besef is dat gevoelens altijd en in ieder geval belangrijker zijn dan materiële omstandigheden.

via Frontiers in Psychology

Pxfuel

Pxfuel

Ontevredenheid, competitie, controleangst: stellen hebben vaak te maken met dit soort ongemakken op basis van inkomen en materieel welzijn. Ontevredenheid over het inkomen, die altijd als onvoldoende worden beschouwd om de uitgaven voor noodzakelijke en onnodige goederen te dekken; competitie om het imago van de sociale omgeving te behouden; controle op de realiteit zodat alles perfect en als verwacht is.

Herken je jezelf in deze lijst? Maak je geen zorgen, het is een conditie waarin veel stellen zich bevinden, zelfs de meest hechte. Daarnaast hebben veel stellen te maken met een ander probleem: inkomensongelijkheid. Soms, als de ene partner veel meer verdient dan de andere, ontstaat er interne concurrentie binnen het gezin met alle vervelende gevolgen van dien: irritatie, onzekerheid en een gevoel van nutteloosheid.

Maar waarom worstelen stellen met geldproblemen? Zoals de schrijfster Melissa Steussy, die gespecialiseerd is in disfunctioneren in het gezin, opmerkte, komen veel van onze problemen met geld voort uit de opvoeding die we in onze kindertijd hebben gehad. Naarmate we ouder worden, zien we hoe onze ouders met geld omgaan en volgen we onbewust sommige van hun gewoonten, ook de verkeerde.

Iedereen die opgroeide in een gezin waar sparen belangrijker werd gevonden dan tijdelijke tevredenheid met uitgaven, zal waarschijnlijk dezelfde mentaliteit aannemen als volwassene. In plaats van zijn of haar salaris elke maand aan nieuwe kleding te besteden, zal deze persoon een bescheiden garderobe kopen met korting die bij alles past. In plaats van zijn geld uit te geven aan uit eten gaan, op vakantie gaan of onnodige dingen kopen, heeft hij een perfect georganiseerde boekhouding. Evenzo is het gemakkelijk te begrijpen wie aan de andere kant is opgegroeid in een gezin dat zich nooit zorgen heeft gemaakt om prijskaartjes, en daarom eerder geneigd zal zijn meer uit te geven dan hij verdient.

Pictures of Money/Flickr

Pictures of Money/Flickr

Het is dan ook evident dat binnen een relatie een totaal andere mentaliteit over financiën kan leiden tot ernstige persoonlijke gevolgen. Dus wat moet er gebeuren? Steussy wijst op een simpele maar tegelijkertijd moeilijke oplossing: het vinden van een middenweg.

Als je bijvoorbeeld de grote verkwister van het stel bent, kun je verantwoordelijk zijn voor de reiskosten, uiteraard na overleg met je partner. Zo niet, oftewel wanneer geld uitgeven te moeilijk is, is het belangrijk om te leren begrijpen dat er dingen zijn die het waard zijn om uit te geven waarvoor je hebt verdiend. Een zomervakantie met een dierbare, om maar een voorbeeld te geven, staat gelijk aan een kostbare herinnering en is niet zomaar een nutteloze verspilling.

Wat vind jij van deze tips? Zou je ze op jezelf kunnen toepassen?