Blinde 70-jarige kan het licht weer zien dankzij een kunstmatig en super-technologisch netvlies
Van donker naar licht: we konden op deze manier samenvatten, zonder het risico te lopen te overdrijven, wat er gebeurde met een 70-jarige man in Italië, een patiënt in de polikliniek Gemelli in Rome, nadat hij een chirurgische ingreep had ondergaan die net zo delicaat was als innovatief.
De blinde man leed aan een acute vorm van retinitis pigmentosa waardoor hij geleidelijk steeds minder zag. Nu, dankzij de operatie waarover we je gaan vertellen en de vaardigheid van het medische team dat hem heeft geholpen, ziet hij het licht weer en ging de geschiedenis in vanwege de super-technologische prothese die werd geïmplanteerd.
ROTFLOLEB/Wikimedia - Not the actual photo
"Een concentraat van zeer geavanceerde technologie in enkele millimeters" is de definitie die het Italiaanse ziekenhuis geeft aan het kunstmatige netvlies NR600 dat met succes is geïmplanteerd in de 70-jarige patiënt. De man, die inmiddels blind was geworden, had nooit gedacht dat hij, dankzij een operatie van slechts 2 uur, het licht weer zou kunnen zien zodra hij wakker werd na de anesthesie.
Een operatie van korte duur die echter nogal delicaat was. Het medische team van professor Stanislao Rizzo moest tijdens de implantatie extreme aandacht besteden. Het is de eerste keer dat zoiets dergelijks in Italië wordt gebruikt, terwijl het wereldwijd de zesde is. Het kunstmatige netvlies NR600 is ontwikkeld door een Israëlische start-up genaamd Nano Retina, en tot nu toe geven de tests die over de hele wereld zijn uitgevoerd voldoening gevende resultaten.
Het is een echt juweel van medische technologie, slechts 5 millimeter in diameter en 1 millimeter dik (dus ongeveer als de punt van een potlood), gepositioneerd onder het oppervlak van het netvlies en gespecialiseerd in het vervangen van fotoreceptoren dankzij de speciale elektroden waarmee het is uitgerust. Om ze te "activeren" en ze daarom in staat te stellen met de hersenen te communiceren, moet de patiënt een specifieke bril dragen en vervolgens een revalidatieprogramma ondergaan, waardoor hij uiteindelijk zijn gezichtsvermogen kan herstellen, zelfs als - zoals gespecificeerd door het ziekenhuis - hij korrelig en in zwart-wit zal zien.
Van totale duisternis naar een resultaat als dit is het echter niet moeilijk te begrijpen hoeveel verschil er is. Hoewel het herstelde zicht kunstmatig is en niet gelijkwaardig aan het standaardzicht, zal de patiënt in staat zijn om een betere sociale interactie te hebben en enige autonomie te vinden, aangezien hij lichten, schaduwen, bewegingen en objecten kan onderscheiden: allemaal belangrijke stappen voorwaarts vergeleken met de blindheid waaraan hij nu gewend was.
Als we innovatieve voorbeelden van medische technologie zoals deze zien, kunnen we er alleen maar op vertrouwen dat dergelijke innovaties van tijd tot tijd de echte en praktische behoeften van zoveel lijdende mensen zullen dienen.