Het oudste houten object gebouwd door de mens is ontdekt: het is een kist van bijna 7.300 jaar oud
Wanneer archeologen en geleerden ons voor ontdekkingen plaatsen zoals degene die we je gaan beschrijven, is het echt moeilijk om je verbazing te bedwingen. Bepaalde objecten zijn in feite ongelooflijke getuigenissen van een zeer ver verleden dat echter veel dichterbij is dan we denken, gezien de activiteiten die onze voorouders hebben uitgevoerd en de overblijfselen die tot ons zijn gekomen.
Denk bijvoorbeeld aan timmerwerk. Zou je ooit geloven dat er bijna 7.300 jaar geleden, middenin het Neolithicum, al iemand was die met grote precisie hout bewerkte? Als je nee hebt geantwoord, heb je het mis, want de fascinerende kist die bij toeval in Tsjechië is gevonden, zal je ongelijk bewijzen. Tijdens de aanleg van een snelweg stuitten de arbeiders op dit onschatbare stukje geschiedenis, dat het verdient om nader te worden ontdekt.
via Science Direct - Archaeological Centre in Olomouc
Archaeological Centre in Olomouc - stoplusjednicka.cz
Soms komen de meest sensationele ontdekkingen wanneer - en waar - je ze het minst verwacht. Niets zo toevallig als een vondst die werd gevonden tijdens de opgravingen voor de aanleg van een snelweg. Om precies te zijn, ligt de verkeersader in Oost-Bohemen, niet ver van de Tsjechische stad Ostrov. Het was hier dat de arbeiders, terwijl ze van plan waren hun werk uit te voeren, moesten stoppen om de autoriteiten en archeologen te waarschuwen.
Onder de grond lag in feite een houten voorwerp verborgen dat, in de handen van geleerden terechtgekomen, op zijn zachtst gezegd een kostbare en oude vondst bleek te zijn. Omdat het van hout is gebouwd, hebben experts het weten te dateren dankzij de methode van dendrochronologie, oftewel de analyse van de ringen die op het materiaal zijn gevonden, dezelfde techniek die wordt gebruikt om de leeftijd van een boom te bepalen.
Het internationale onderzoeksteam, geleid door wetenschappers van het Archeologisch Centrum in Olomuc, heeft zo vastgesteld dat de houten kist van ongeveer 7.300 jaar geleden dateert. Het eikenhout waarvan het is samengesteld, lijkt in feite te behoren tot een boom die met grote waarschijnlijkheid tussen 5.255 en 5.256 v. Chr. is gekapt. Een verhaal dat lons etterlijk terug in de tijd brengt, en dat maakt dit object ronduit interessant en fascinerend, aangezien het, volgens wat geleerden hebben gemeld, het oudste houten object is dat ooit door de mens is gebouwd.
In Europa zijn namelijk soortgelijke vondsten gedaan, maar dit lijkt verreweg de oudste van allemaal te zijn. Verslechterd maar nog steeds in een verrassende staat, lijkt de vierkante kist (80 centimeter bij 80, 1.40 meter hoog) te zijn gebruikt als een bron voor het opvangen van water, een detail dat de uitstekende omstandigheden waarin het verkeert nog ongelooflijker maakt. Tot zijn ontdekking, volgens wat professor Jaroslav Peska heeft verklaard, dacht men dat de technieken waarmee het werd gebouwd, pas later werden gebruikt. "We hadden geen idee - zei hij - dat de eerste boeren, die gereedschap hadden van steen, botten, hoorn en hout, met zo'n vaardigheid het oppervlak van gekapte stammen konden bewerken".
Echt ongelooflijk, nietwaar? Wie weet hoeveel andere verrassingen er op dit moment verborgen zijn, juist waar we het het minst verwachten!