Ze redt een eeuwenoude boom en maakt er een gratis bibliotheek van voor de buren
Sharalee Armitage Howard was geschokt toen de eeuwenoude boom voor haar huis verdroogde. Inmiddels maakte het deel uit van haar leven, aangezien hij daar altijd had gestaan, voor haar slaapkamerraam, zolang ze zich kon herinneren. Op een dag werd de boom echter ziek en vielen er talloze takken op de binnenplaats.
Helaas was het tijd om de majestueuze populier te kappen. Een zeer moeilijke onderneming voor de artieste die haar hele jeugd in die boom zag. Dus op een avond kreeg ze een geniaal idee: de boom een tweede leven geven! In plaats van de stervende boom volledig om te hakken, kwam deze artieste uit Idaho met een op zijn zachtst gezegd geniaal plan.
via Sharlee Armitage Howard/Facebook
Sharlee Armitage Howard/Facebook
Sharalee Armitage Howard woonde een leven lang in haar huisje in Idaho, trots op de eeuwenoude boom die dag en nacht over haar waakte. Om precies te zijn was het een majestueuze populier van 110 jaar oud. Een prachtige boom die in het voorjaar in al zijn schoonheid tot bloei kwam.
Maar op een dag, het verschrikkelijke nieuws. Nadat ze verschillende takken op de grond en vreemde vlekken op de bladeren van de plant had opgemerkt, besloot Sharalee de botanische experts te bellen die onthulden dat de populier niet in goede staat verkeerde. Nieuws dat moeilijk te verteren is, aangezien die boom op de een of andere manier voor de jonge vrouw haar thuis betekende.
Na een aantal jaren werd het erger en begonnen de takken die langzaam afbraken groter en gevaarlijker te worden, zo erg zelfs dat ze de op de oprit geparkeerde auto deuken veroorzaakten. Sharalee wist maar al te goed dat het tijd was om de boom te kappen, ook omdat met de komst van het regenseizoen de wind de boom eenvoudig kon ontwortelen die naar de noordkant op het huis zou zijn gevallen.
Sharlee Armitage Howard/Facebook
Een moeilijke keuze die Sharalee een aantal nachten niet liet slapen. Maar dan het geniale idee: een tweede leven geven aan die boom die er altijd is geweest om over haar huis te waken.
In een gesprek met een bekend kunsttijdschrift legde de jonge vrouw haar idee uit: "Ik dacht: wat als ik het stamgedeelte ervan zou bewaren? Wat als we er een van die kleine gratis bibliotheken van zouden maken? Ik kon me meteen de kleine trapjes voorstellen. Ik wist dat ik hard zou moeten werken om het aan het huis aan te passen".
In werkelijkheid is het idee van de jonge artieste niet helemaal origineel. In de Verenigde Staten bestaat al een beweging genaamd "Little Free Library", opgericht in 2009 door Todd H. Bol. Een activiteit die tot doel heeft alfabetisering en culturele uitwisseling onder buurtbewoners te bevorderen onder het motto: “Neem een boek mee naar huis, maar laat er eerst een van jou achter".
Dus, met een project als Little Free Library in gedachten, staken Sharalee en haar man Jamie in oktober 2018 de handen uit de mouwen. Voor $5.000 belden ze een bedrijf om slechts een deel van de populier te verwijderen en na twee dagen was de populier gedeeltelijk verdwenen.
"Toen het tijd was om de stronk voor mijn bibliotheek te graven, hoefden we alleen maar de zachte binnenkant uit de stam te trekken, in die zin werd het werk vergemakkelijkt door de schimmel”, concludeerde de artiest.
Dus hoe pijnlijk het ook was om de boom te zien vallen en in kleine stukken te zien hakken, het voorstellen van het nieuwe doel van de populier gaf Sharalee de kracht om door te gaan. Na enkele ontwerpen voor de Little Free Library te hebben geschetst, koos ze uiteindelijk voor een huisachtig ontwerp met een puntdak zoals uit een sprookje. Toen de kofferbak eenmaal was uitgegraven, werden planken voor boeken en een groot glazen raam als deur geplaatst. Allemaal perfect verlicht door warme en suggestieve lichten.
Het eindresultaat was zo mooi dat het viraal ging op het net. In slechts een paar dagen tijd werden Sharalee's werk en haar populier beroemd en bereikten miljoenen gebruikers op de belangrijkste sociale netwerken. En eigenlijk, als je naar de foto's kijkt, begrijp je wel waarom!