Ontvoerde tiener weet te ontsnappen dankzij een handgebaar geleerd op TikTok
Hoewel vaak wordt gedacht dat de massale verspreiding van sociale netwerken een negatief aspect van onze samenleving is en schadelijk is voor de jongsten, tonen verhalen zoals die we je gaan vertellen ons dat er af en toe ook iets goeds uit hun gebruik ervan komt. Iets dat, in het geval van de hoofdpersoon, het meisje van de episode, zelfs haar leven heeft gered.
Helaas is het niet ongebruikelijk dat zeer jonge mensen het mikpunt zijn van kwaadwillenden. Integendeel: zulke episodes komen helaas vaker voor dan je denkt. De zestienjarige Amerikaanse in kwestie weet er alles van, aangezien een 61-jarige man haar had ontvoerd. Gelukkig kon iemand dankzij een gebaar dat de jonge vrouw op TikTok leerde begrijpen dat ze in gevaar was, en kreeg de gebeurtenis een veel beter einde dan het had kunnen zijn.
via ABC7 News
Canadian Women's Foundation/Youtube Screenshot - not the actual photo
De ontvoering van een minderjarige loopt niet altijd slecht af, en dit verhaal bewijst het. Het incident vond plaats in North Carolina, waar een 61-jarige genaamd James Herbert Brick door de politie werd gearresteerd nadat hij schuldig was bevonden aan de ontvoering van een 16-jarig meisje. De tiener was als vermist opgegeven toen haar ouders twee dagen eerder naar het bureau waren gegaan om haar afwezigheid te melden.
Volgens wat is vernomen, zou Brick het meisje met zijn auto naar haar familie in Ohio hebben gebracht, maar om nog onduidelijke redenen zou hij vervolgens hebben besloten zijn reis naar het zuiden voort te zetten, met het meisje aan boord. Het was op dat moment dat de jonge vrouw, die zichzelf in gevaar zag, begon te proberen de aandacht te trekken van de mensen die ze tijdens hun reis tegenkwamen. En daarvoor koos ze een systeem dat ze kende dankzij TikTok.
Waar gaat het over? Over een handgebaar dat al snel erg populair werd op het sociale platform, speciaal bedacht voor alle vrouwelijke slachtoffers van misbruik, geweld of in ieder geval gevaarlijke situaties, zoals waarin zij verkeerde. Door de handpalm naar buiten te laten zien, de duim naar binnen te sluiten en vervolgens alle andere vingers erop, maak je duidelijk aan wie je voor je hebt, zonder woorden of expliciete verzoeken om hulp te gebruiken, dat je in de problemen zit.
En zo gebeurde: de zestienjarige draaide zich om richting de auto die hen op straat volgde en begon de aandacht te trekken met dat signaal, dat gelukkig werd ontvangen als een verzoek om hulp. De bestuurder die Brick's Toyota volgde, belde meteen de politie en meldde dat een jonge vrouw in gevaar zou kunnen zijn, juist omdat ze dat handgebaar bleef tonen.
Thomas R Machnitzki/Wikimedia - not the actual photo
Nadat haar positie werd gemeld, werd de auto van de 61-jarige bereikt door agenten, die zich realiseerden dat de 16-jarige als vermist was opgegeven en de man onmiddellijk arresteerden. Het meisje was niet alleen slim om dit te doen, maar ze had ook veel geluk omdat de man achter haar opmerkte wat ze communiceerde. Het verhaal eindigde daarom op de best mogelijke manier, maar het had zeker veel slechter kunnen aflopen.
Dat universele gebaar van gevaar, gecreëerd door het Women's Funding Network als een discrete taal voor een verzoek om hulp, was daarom fundamenteel voor de redding van het meisje. Kende jij de betekenis?