Waarom je de as van de open haard niet moet weggooien: 5 manieren om het te gebruiken om te besparen op huishoudelijke klusjes

Janine image
door Janine

16 November 2021

Waarom je de as van de open haard niet moet weggooien: 5 manieren om het te gebruiken om te besparen op huishoudelijke klusjes

Er zijn dingen die we thuis bijna vanzelfsprekend vinden. De as van de open haard bijvoorbeeld: we weten zeker dat bijna iedereen, wie de gelukkige bezitter van zo'n accessoire in huis is, denkt dat het heel normaal is om het weg te gooien als het vuur eenmaal gedoofd is. Maar ondanks deze vaste overtuigingen is die resterende as verre van onbruikbaar. Wist je dat het thuis op vele verschillende manieren nuttig kan zijn?

Dat klopt: soms blijken zelfs de dingen die wij als het meest overbodig beschouwen kostbaar te zijn om op ingenieuze, praktische en vooral goedkope manieren te worden gerecycled. De as van onze open haard is in dit opzicht zeker geen afval. Integendeel, we kunnen er veel huishoudelijke klusjes mee doen waarvoor we vaak specifieke producten moeten kopen en misschien zelfs nog vervuilender dan de as zelf zijn. Klaar om een ​​aantal alternatieve toepassingen te leren kennen?

via FireAndSaw

Maxpixel

Maxpixel

Iedereen die een open haard heeft, weet het maar al te goed: er een hebben in de woonkamer, of in de hobbykamer, is prachtig. Het vuur dat brandt als het buiten koud is en de gezellige en intieme sfeer die het biedt, zijn werkelijk uniek. De haard is echter niet alleen positiviteit: om hem efficiënt en veilig te houden, moet je hem op de juiste manier schoonmaken, om nog maar te zwijgen van het feit dat het veel as produceert. Maar let op: juist daarop willen we ons richten. Denk je het afval is om weggegooid te worden? Niets is minder waar, want dankzij zijn eigenschappen kan het een fundamentele en "reddende" hulp in huis blijken te zijn.

Als je een open haard en zelfs een groene ruimte buiten je huis hebt, zul je waarschijnlijk de as op de grond gooien; woon je daarentegen in een huis zonder tuin, dan komt je as bij het afval terecht (het moet in ieder geval bij het gft-afval voor onbehandeld hout, of bij het ongesorteerde afval voor pallets en andere soorten ). Maar waarom zou je niet profiteren van de polijstende, bemestende, afstotende, gladmakende, anti-geur eigenschappen en meer, in plaats van het in de vuilnisbak te gooien?

1. Om potten en voorwerpen met hardnekkig vuil te ontvetten, of om zilverwerk of zelfs glas te polijsten, passeer je eenvoudig de as door een zeef, meng je het met water en wrijf je voorzichtig over de te reinigen oppervlakken met het verkregen "papje”. Je hebt in feite loog gemaakt, een echte reinigings- en polijstcrème.

Santeri Viinamäki/Wikimedia

Santeri Viinamäki/Wikimedia

2. Vlekken verwijderen en wasgoed witter maken. Het lijkt misschien vreemd, maar het is echt waar, het is de remedie van een authentieke grootmoeder. Met as kun je echte zeep maken. Nadat je de loog hebt gemaakt, voeg je gewoon wat olijfolie toe om een ​​meer geconcentreerd mengsel te krijgen, dat aan de kook wordt gebracht en vervolgens in zeepvormen moet worden gegoten. Op dit punt zijn we klaar om de positieve effecten van de as op lichtgekleurde kledingstukken te verifiëren die moeten worden gebleekt en ontvlekt.

Pixabay

Pixabay

3. As als afweermiddel tegen parasieten. Het is een natuurlijk en vooral zeer goedkoop alternatief voor traditionele insecticiden. De as afkomstig van het verbranden van hout kan in feite perfect blijken te zijn om insecten weg te houden van zowel het huis als de planten. Slakken zullen bijvoorbeeld, als ze in contact komen met as op droge grond, niet zo gemakkelijk in de buurt van planten komen. Zien is geloven!

4. Nare geuren verwijderen en vorst bestrijden. Ook de as van je haard kan hiervoor gebruikt worden: door wat in een open kom te doen, werkt het als een natuurlijke, goedkope en zeer praktische geurabsorbeerder. Als er in de winter veel sneeuw valt of er ijs wordt gevormd, kun je het gewoon als antivries gebruiken, eventueel vermengd met een beetje zout.

Billy Hathorn/Wikimedia

Billy Hathorn/Wikimedia

5. As in de tuin en samen met de compost. Wist je dat as een echte meststof is? Wanneer toegepast op tuingrond, zal het heilzame elementen zoals calcium, magnesium, kalium en fosfor toevoegen. Het helpt ook om de zuurgraad van de grond in evenwicht te brengen, dus houd er rekening mee dat je het niet gebruikt voor al die gewassen die van een meer zure grond houden. Wat compost betreft, is het mogelijk om deze te verrijken met houtas om deze rijker te maken aan voedingsstoffen en om een ​​te hoge zuurgraad te compenseren.

Kende je deze praktische doe-het-zelf methodes om de as niet weg te gooien? Heb je er ooit een gebruikt?