Ga zitten en klets: Polen huldigt "gelukkige banken" in om eenzaamheid te bestrijden
Eenzaamheid is een probleem dat veel mensen treft, jong en oud. Er zijn mensen die, door keuze of andere factoren, alleen wonen en het grootste deel van hun dagen in eenzaamheid doorbrengen: kinderen die het ouderlijk huis hebben verlaten om in andere steden te gaan studeren of werken, volwassenen die geen partner hebben, ouderen die alleen zijn of die hun kinderen zeer zelden zien. Deze mensen hebben niet de mogelijkheid om te doen wat ons normaal lijkt: kletsen met anderen, communiceren, stoom afblazen, om advies vragen. De gezondheid, fysiek en vooral moreel, wordt aangetast. Polen heeft juist op grond van deze veel voorkomende staat besloten een nieuw initiatief voor te stellen.
via gadulawka
Om het probleem van eenzaamheid, dat steeds urgenter wordt, te bestrijden, heeft de stad Krakau - in Polen - besloten om “gelukkige bankjes" te installeren: het is een reeks discussiebanken die mensen aanmoedigen om te gaan zitten en een discussie aan te gaan met hun buurman op de bank. Het initiatief werd gepromoot door de Poolse organisatie Gadulawka, die samenwerkte met een lokaal architectenbureau om de bank te ontwerpen en te realiseren. Een felgekleurde bank is ontworpen om de aandacht te trekken van iedereen die in het gebied passeert: de dominante kleur is in feite felgroen.
Dit lokale voorstel werd, voordat het door Polen werd omarmd, geïmplementeerd in Wales, in Cardiff. Het idee is bedacht door Allison Owen Jones, die de “happy to chat”-campagne startte. De vrouw zag een verdrietige en eenzame man in een park, en wist niet of - en hoe - ze hem moest benaderen. Zo realiseerde ze zich hoe moeilijk het was om een onbekende te benaderen en met hem te praten. Ze bedacht een manier om de interactie tussen twee of meer vreemden, die elkaar nog nooit eerder hebben gezien, te bevorderen. Polen heeft daarom besloten het idee van Wales te volgen en heeft een reeks banken geïnstalleerd met een bord aan de zijkant, waarop staat: "ga hier zitten als je het niet erg vindt dat iemand stopt om je te groeten!”. Hoewel het zeker moeilijk is om op een bank te zitten en met een vreemde te kletsen, kan deze bank een manier zijn om de meest verlegen en gereserveerde mensen een duwtje te geven. Wat vind je van dit initiatief?