7 veelgemaakte fouten die je niet moet maken om vroegtijdige veroudering te voorkomen
“Mens sana in corpore sano” zeiden de Romeinen: dit is eigenlijk het eenvoudigste recept om ons lichaam gezond te houden en langer te leven. Dankzij het onderzoek dat is uitgevoerd door de plaatsen te observeren waar de langstlevende mensen zijn geconcentreerd, zijn we de belangrijkste fouten gaan definiëren die leiden tot een ongelukkig leven, ziekte en uiteindelijk het lichaam consumeren.
Het volgen van deze tips betekent vaak dat we veel van onze gewoonten moeten veranderen. Toch kunnen sommige veranderingen de eenvoudige sleutel zijn tot onze levensduur en ons welzijn. Laten we eens nader bekijken welke.
via Health.com
Pixabay - Not the actual photo
Artsen, wetenschappers en voedingsdeskundigen kijken nu naar de landen in de wereld waar de langstlevende mensen geconcentreerd zijn om te begrijpen welke gewoonten ons leven helpen verlengen.
Op de eerste plaats vinden we Hong Kong, waar de gemiddelde leeftijd van de inwoners 83,5 jaar is. De traditie van het stomen van voedsel en het nuttigen van veel thee, samen met de Kantonese gewoonte om Tai Chi te beoefenen, zou de basis vormen van het primaat van het land, op de eerste plaats in de ranglijst van de langstlevenden. Japan volgt, waar de inwoners gemiddeld 83,1 jaar leven. Italië daarentegen staat op de derde plaats, met een gemiddelde van 82,9 jaar.
Wat zijn de 7 fouten die je niet mag maken om een gezond leven te leiden?
1. Verkeerd dieet: het eten van het verkeerde voedsel of het consumeren van te veel calorieën is de eerste fout die je niet mag maken. Het lijkt voor de hand liggend, maar de ziekten die inherent zijn aan de voedingswereld zijn nog steeds talrijk.
2. Te weinig slapen: het is wetenschappelijk bewezen dat een goede nachtrust het risico op overgewicht, het ontwikkelen van kanker en andere gezondheidsproblemen aanzienlijk vermindert. Zoals onze oma’s altijd zeiden, is er niets beter dan een goede verkwikkende slaap!
3. Stress: wees voorzichtig want in tegenstelling tot wat we denken, is het niet altijd iets negatiefs voor onze gezondheid. Incidentele stress lijkt zelfs goed voor ons lichaam te zijn, omdat het de afgifte van belangrijke hormonen zoals adrenaline stimuleert. Aan de andere kant, echter, bedekt stress in de loop van de tijd ons lichaam alsof het een gif is. Werk, angsten of zorgen kunnen een echt probleem zijn als ze niet op de juiste manier worden aangepakt...
Pixabay - Not the actual photo
4. Lichamelijke inactiviteit: we weten dat luiheid onze grootste vijand kan zijn. Te veel zitten deactiveert de skeletspieren en vertraagt de stofwisseling. Er zijn veel mensen en werknemers die een zittend leven leiden achter het scherm van hun computer. De oplossing? Neem pauzes en neem deel aan fysieke activiteiten!
5. Blootstelling aan gifstoffen: langdurig in contact zijn met lood, kwik of arseen kan ernstige schade aan de gezondheid veroorzaken. In deze gevallen weten degenen die in deze sector werken het goed: draag altijd een masker en geschikte kleding.
6. Verslavingen: alcohol en roken staan natuurlijk op de eerste plaats bij de te vermijden gewoonten. Deze hebben verwoestende langetermijneffecten. Hoewel het in eerste instantie niet zo lijkt, verouderen verslavingen het lichaam veel sneller dan je zou denken.
7. Risicofactoren negeren: wees altijd op je hoede voor hypertensie, een hoge bloedsuikerspiegel of cholesterol. Het kan voorkomen dat we jarenlang bloedonderzoek verwaarlozen, maar het is goed om regelmatig onze bloedspiegels te controleren. In de wereld zijn er veel mensen die aan deze aandoeningen lijden en gedwongen worden om extreem strikte diëten te volgen.
Kortom, het lijkt erop dat een gezond dieet, een goede nachtrust en een paar andere voorzorgsmaatregelen het perfecte recept kunnen zijn voor een lang leven! En jij? Welke levensstijl leid je?