Een Italiaans team verwijdert en reconstrueert de alvleesklier van een 73-jarige patiënt met kanker
Een medisch team van het Universitair Medisch Centrum in Parma - in Italië - heeft met enorm succes een zeer moeilijke operatie uitgevoerd om de alvleesklier te verwijderen en te reconstrueren. Het is een delicate operatie, uitgevoerd bij een 73-jarige kankerpatiënt. Het team van artsen in het ziekenhuis vertelde over de moeilijkheden van de onderneming en de voldoening om te constateren hoe de ingreep, uitgevoerd met behulp van een robottechniek, succesvol was.
NOT THE ACTUAL PHOTO - pixabay
In medische termen wordt het "duodeno cephalo pancreatectomie" genoemd en is zonder twijfel een van de meest complexe buikoperaties. Het team van de kliniek was betrokken bij een delicate operatie van 8 uur, waarbij een robottechniek werd gebruikt om de alvleesklier, de twaalfvingerige darm en de galwegen te verwijderen en te reconstrueren bij een patiënt die niet meer zo jong is. De 73-jarige vrouw komt uit een andere regio, maar haar familieleden wonen in Parma. Nu, na het succesvol afronden van de operatie - met een goed postoperatief beloop - ligt ze in het ziekenhuis om het behandelproces af te ronden.
Professor Dalla Valle, hoofd van de hepato-bilio-pancreatische oncologische chirurgie, legde de moeilijkheden van een dergelijke interventie uit: "De redenen voor de moeilijkheid van de interventie liggen voornamelijk in de anatomische plaats, in het aantal reconstructie-procedures en in de behandeling van mogelijke complicaties. We zijn eerst begonnen met het verwijderen van de pancreaskop, een deel van de maag en de galwegen die ernstig aangetast waren door het neoplasma, we hebben vervolgens de reconstructie uitgevoerd, waarbij de pancreas, de galwegen en de maag opnieuw met de darm werden verbonden. De robot is bij dit soort interventies een grote hulp omdat hij ons in staat stelt om met minder moeite toegang te krijgen tot bijzonder gecompliceerde anatomische plaatsen en dankzij augmented reality ons een werkelijk uitzonderlijk gezichtsveld biedt. In de afgelopen twee jaar hebben we met robottechniek 25 ingrepen aan de lever en pancreas uitgevoerd".
Het is dus geen totaal nieuwe techniek voor dit team, maar het is te hopen dat het succes van deze ingreep - waarbij een oudere vrouw betrokken was - ook een voorbeeld kan zijn voor andere ziekenhuizen.