Een psycholoog legt 4 redenen uit waarom mensen in complottheorieën geloven
Heb je je ooit afgevraagd waarom zoveel mensen besluiten te geloven in theorieën en vermeende waarheden die een groot deel van de realiteit en de wereld waarin we leven als een samenzwering beschouwen? Ja, we hebben het over de beruchte complottheorieën, onderwerpen waar we steeds meer over horen, ook dankzij de eenvoudigere verspreiding van min of meer waar nieuws dat tegenwoordig plaatsvindt via sociale kanalen.
Het is niet onze bedoeling om in dit artikel standpunten in te nemen of in detail te analyseren, maar om het oordeel van een deskundige hierover te rapporteren. De psycholoog David Hundsness kwam in feite tussenbeide en probeerde een verklaring te geven voor de mechanismen die veel mensen hebben ingesteld door hun eigen alternatieve waarheden te volgen die als "standaard" worden beschouwd. En het is zeker geen nieuwigheid van de periode waarin we leven, maar eerder een sociaal aspect dat al lang aanwezig is en vandaag meer wordt versterkt. Laten we eens kijken wat, volgens Hundsness, vier redenen zijn die iemand ertoe brengen in dergelijke theorieën te geloven.
via petearthling - David Hundsness/TikTok
petearthling - David Hundsness/TikTok
Jezelf overtuigen van een alternatieve waarheid tot het punt dat je het onbetwistbaar maakt en alle bezwaren - zelfs de meest logische - als ongegrond beschouwt. Dit is in het kort de houding die wordt opgewekt bij al diegenen die besluiten alternatieve theorieën te omarmen dan de meest geaccepteerde in de samenleving. "Is het ondanks al het beschikbare bewijs - vraagt de psycholoog in een van zijn video's die op TikTok zijn gepubliceerd zich af - niet vreemd dat zoveel mensen ervoor kiezen alternatieve feiten te volgen, zelfs wetende dat velen het oneens zullen zijn, hen uit zullen lachen, erom discussiëren en ze als dom zullen beschouwen?”.
Mikey/Flickr - Not the actual photo
Een ongetwijfeld interessante vraag, waarop Hundsness antwoord probeert te geven, door ze in vier brede categorieën te verdelen. "Gebrek aan adequate informatie, angst, groepsgevoel en ego": dat zijn de vier kernpunten waarop volgens de psycholoog van de Universiteit van Californië de acceptatie van complottheorieën is gebaseerd. Al deze motivaties kunnen zich volgens hem aanpassen aan verschillende contexten, maar de grootste factor die altijd in het spel blijft, is die van het ego.
Pixabay - Not the actual photo
"Wat heeft het ego met deze theorieën te maken? - vraagt de expert zich af - het is wat hen voedt. Misschien hadden deze mensen, voordat ze ze omarmden, het gevoel alsof ze niet de juiste persoonlijke erkenning of het juiste succes kregen op bepaalde gebieden, maar door deze alternatieve waarheden te ondersteunen - vervolgt Hundsness - kunnen ze plotseling hun getuigenis geven als “experts” of door speciale en onafhankelijke denkers die geloven dat ze dingen weten die anderen niet weten. Dus - hij zei nogmaals - hoe meer ze worden geprezen door anderen, hoe meer ze klaar staan om kritiek het hoofd te bieden: dit is de algemene strekking van complottheorieën".
De psycholoog sprak ook over angst, gebrek aan informatie en de noodzaak om bij een groep te horen: "wanneer er een gebrek aan informatie is, vult de complottheorie die leegte; wanneer iets angst veroorzaakt, helpen dergelijke theorieën te voorspellen waar de dreiging vandaan komt; als de groep waartoe je behoort in die waarheid gelooft, is de kans groter dat jij het ook gelooft".
Al deze redenen maken het volgens Hundsness extreem moeilijk om de overtuigingen van complotten los te laten in de hoofden van degenen die hen steunen. "Als ze echt van gedachten moeten veranderen - zei hij - moeten ze worden overgehaald door iemand die deel uitmaakt van hun groep, of in ieder geval door iemand die neutraal tot hen spreekt. Het kost veel tijd om tegenwicht te bieden aan de enorme hoeveelheid desinformatie die zij hebben verbruikt".
Wat denk jij hiervan, in het licht van zijn woorden? Heeft deze psycholoog gelijk?