5 verkeerde gewoonten die het risico op Alzheimer kunnen vergroten
Rijk of arm, beroemd of niet, de ziekte die Alzheimer wordt genoemd, treft iedereen. Het is de meest voorkomende vorm van seniele dementie en treft miljoenen mensen over de hele wereld. Deze aantallen zijn helaas niet voorbestemd om de komende 30 jaar te dalen. Wat bijvoorbeeld de Verenigde Staten betreft, wordt geschat dat in 2050 de ziekte van Alzheimer ongeveer 16 miljoen mensen zal treffen, wat een beter begrip van deze ziekte essentieel maakt voor de mogelijke preventie ervan.
Daarom hebben we besloten om hieronder enkele gewoonten op te sommen die goed zijn om vandaag te veranderen ten gunste van de kwaliteit van leven van morgen.
via Alz.org
1. Niet de juiste uren slaap krijgen
Slapen kan de hersenen helpen beschermen tegen de ziekte van Alzheimer. Studies hebben een verband aangetoond tussen slapeloosheid en een verhoogd risico op accumulatie van bèta-amyloïde eiwitplaques - een van de veelbetekenende tekenen van de ziekte. Elke dag hopen zich amyloïde-eiwitten op in de hersenen. Wanneer je door de langzame slaapfase gaat - de diepe slaapfase waarin je herinneringen worden versterkt - ruimen je hersenen eventuele overtollige amyloïde-eiwitten op.
Als de slaap tijdens deze fase echter wordt onderbroken, kunnen amyloïde-eiwitten zich ophopen en plaques vormen op het hersenweefsel. Onderzoekers denken dat dit het vroege stadium van de ziekte van Alzheimer kan zijn en dat het jaren kan duren voordat de symptomen zich voordoen.
2. Je lichaam niet in beweging houden
Regelmatige gymnastiek kan het risico volgens de onderzoekers tot 50 procent verminderen. Studies tonen aan dat vrouwen van 40 tot 60 jaar die regelmatig aan gymnastiek deden, een sterke vermindering van cognitieve achteruitgang en geheugenverlies vertoonden. De voordelen van lichamelijke activiteit gelden ook voor degenen bij wie de ziekte al is vastgesteld. Van lichaamsbeweging wordt gedacht dat het beschermt tegen de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie door het stimuleren van het vermogen van de hersenen om oude verbindingen te behouden terwijl ze nieuwe creëren.
3. Een onevenwichtig dieet hebben
Preventie begint bij de voedselkeuzes die je maakt. Wat je eet is van cruciaal belang voor de gezondheid van de hersenen en met het juiste dieet voor Alzheimer kun je de gezondheid van je genen beïnvloeden. De onderzoeken onder mensen die een westers dieet volgden versus degenen die een mediterraan dieet volgden, zijn verbluffend. Hersenscans die aan het begin van een studie zijn gemaakt, tonen aan dat mensen met een westers dieet al meer amyloïde eiwitvoorraden hadden dan mensen met een mediterraan dieet. Wetenschappers geloven dat deze eiwitten een afvalproduct zijn van de energie die wordt geactiveerd in de onderlinge communicatie.
4. Jezelf isoleren
Mensen zijn gemaakt om samen te zijn. Het gaat niet goed met ons als we afgezonderd leven en blijkbaar is het ook niet goed voor onze hersenen. Studies tonen aan dat sociaal betrokken blijven kan beschermen tegen de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Het ontwikkelen en cultiveren van een sociaal netwerk is een prioriteit voor de mentale en hersengezondheid. Een actieve band met de mensen die om je geven en om wie je geeft, is een belangrijke sleutel tot gezondheid.
5. Helemaal geen alcohol drinken, of juist te veel drinken
Een goed glas wijn aan het eind van de dag kan je geest helpen leeg te maken, en nu blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat het ook goed voor de hersenen kan zijn! Matige alcoholconsumptie - één tot twee drankjes per dag voor mannen, één voor vrouwen - lijkt het risico op de ziekte van Alzheimer te verminderen.
Wat vind jij van deze tips? Het kan geen kwaad om ze in gedachten te houden voor de juiste preventie.
- https://www.health.harvard.edu/blog/learning-new-skill-can-slow-cognitive-aging-201604279502
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2722658/
- https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/risk-factors-heart-disease-linked-dementia
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181909/
- https://www.nature.com/articles/mp2015129
- https://www.sciencedaily.com/releases/2018/09/180925075121.htm
- https://www.health.harvard.edu/blog/waking-up-to-alzheimers-can-getting-quality-sleep-help-prevent-the-disease-2017090812293