Dit zijn de 3 slechte gewoonten waardoor we ons ouder voelen dan we in werkelijkheid zijn
Veroudering is onvermijdelijk, maar er zijn gewoonten - die we vaak onwillekeurig aannemen zonder na te denken over de gevolgen - waardoor we ons ouder voelen dan we in werkelijkheid zijn. Het vooruitzicht op leven zal toenemen, en onderzoekers zeggen dat tegen het einde van deze eeuw veel mensen waarschijnlijk meer dan 100 jaar oud zullen worden. In de tussentijd kunnen we echter proberen die gewoonten te identificeren en te elimineren die ons lichaam of onze geest niet ten goede komen en die - integendeel - onze gezondheidstoestand negatief kunnen beïnvloeden. Het gaat niet alleen om ouder worden, het gaat ook om je ouder voelen dan je in werkelijkheid bent.
via eatthis
1. We kijken te veel televisie
Op de bank ontspannen tijdens het televisiekijken kan zeker geen kwaad. Dat wordt het echter wel wanneer een zittende levensstijl een gewoonte wordt en we gewoon niet zonder de bank kunnen. Onderzoek zegt dat te veel tijd besteed aan televisiekijken, vooral bij mensen van middelbare leeftijd, kan leiden tot vroege cognitieve achteruitgang en een afname van grijze stof in de hersenen.
2. We besteden te veel tijd aan luieren
Het probleem ligt niet alleen bij de televisie: te veel tijd doorbrengen met nietsdoen is niet bevorderlijk voor ons fysieke en mentale welzijn. We zitten, liggen te lang en onze hobby's worden vaak geassocieerd met een zittend leven: we lezen een boek, kijken een film, surfen op internet via onze smartphone. Onderzoek toont aan dat degenen die ook in hun vrije tijd actief blijven, zich niet alleen jonger en gezonder voelen, maar dat ook vanuit biologisch oogpunt zijn. Een zittend leven versnelt in feite het verouderingsproces. Om deze reden is het raadzaam om regelmatig te bewegen en aan lichaamsbeweging te doen, ook als deze niet intensief is.
3. We slapen te weinig of te veel, en onregelmatig
Een ongelijke slaap beïnvloedt ook het verouderingsproces. Regelmatig slapen en 's nachts voldoende slapen is niet eenvoudig: vaak, om verschillende redenen, slapen we 's nachts weinig en halen we dit met middagdutjes in. Maar het is belangrijk om 's nachts 6-8 uur te slapen. Volwassenen die minder dan 6 uur of meer dan 8 uur slapen, kunnen een snellere cognitieve achteruitgang ervaren.