Duizenden zeer dure auto's achtergelaten door hun eigenaren: waarom is Dubai het "kerkhof" van supercars?

Janine image
door Janine

26 December 2021

Duizenden zeer dure auto's achtergelaten door hun eigenaren: waarom is Dubai het "kerkhof" van supercars?

Dat Dubai het land van excessen en luxe is, is inmiddels bij iedereen bekend. In feite zien we deze stad in de Verenigde Arabische Emiraten als een echt onbetwist voorbeeld van pracht en moderniteit die tot het uiterste is gebracht. Het is hier dat recordgebouwen en ultramoderne constructies hun plaats vinden, en dit is waar veel mensen naartoe gaan om hun fortuin te zoeken en hun bedrijf van de grond te krijgen.

En onder de vele merkwaardige scènes die je kunt zien tijdens het fotograferen door de zeer moderne en zeer warme Arabische metropool midden in de woestijn, zijn er enkele die het echt verdienen om ontdekt te worden, zoals die waarover we je gaan vertellen. Zou je er ooit aan denken om luxe auto's, de allernieuwste en supersportauto's op straat te vinden, bedekt met stof en letterlijk achtergelaten door hun eigenaren? Als het je vreemd in de oren klinkt, moet je weten dat dit soort scènes in Dubai zeker niet ongewoon zijn. We moeten het fenomeen dus beter bekijken.

via Drivetribe

Van alle mensen die naar Dubai gaan om fortuin te maken, slagen sommigen erin om miljonair te worden; anderen hebben, de ene lening na de andere, minder geluk en gaan failliet. En de gevolgen zijn voor deze tweede categorie mensen helemaal niet eenvoudig. De reden ligt voor de hand: in deze stad, evenals in de rest van de Verenigde Arabische Emiraten, is het rechtssysteem gebaseerd op de islamitische wet van de sharia.

Volgens dit principe bestaat het begrip faillissement niet, net zoals bij problemen bij het afbetalen van schulden geen aflossingsplannen zijn toegestaan. Als je je schuldeisers niet nakomt, bega je een strafbaar feit en op dat moment riskeer je een gevangenisstraf. Een noodzakelijk uitgangspunt om het merkwaardige fenomeen van achtergelaten luxeauto's te begrijpen.

Geen enkele rijke eigenaar van een supercar zoals een Ferrari, Lamborghini, Porsche, Bentley en meer zou zijn auto onbeheerd achterlaten, voor altijd verlaten in afgelegen uithoeken van de stad of, erger nog, midden in de woestijn. Niemand in de rest van de wereld misschien, maar wel in Dubai. Schattingen met betrekking tot dit probleem spreken dat het aantal luxe, dure en sportwagens die elk jaar worden verlaten, variëren van 2.000 tot 3.000.

Wanneer de welgestelde dienstdoende eigenaar plotseling ontdekt dat hij schulden en leningen niet meer kan afbetalen, realiseert hij zich ook dat hij ook zijn zeer dure auto niet meer zal kunnen onderhouden. En dus vluchten deze mensen, verwoest door de kosten van levensonderhoud en het risico om in de gevangenis te belanden, het land uit en laten alles wat ze in Dubai hebben achter, inclusief hun auto's.

En het is niet ongebruikelijk dat de sleutels bij de auto's worden gevonden. De regel is dat in vergelijkbare gevallen deze auto's, als ze niet worden opgeëist, na 15 dagen door de autoriteiten worden opgehaald, verplaatst van waar ze zijn achtergelaten, in beslag genomen en geveild. Of, als ze nutteloos blijken te zijn, is hun einde nog erger: ze zijn bestemd voor het autokerkhof.

Kortom: van de excessen van Dubai maken ook deze symbolische en merkwaardige beelden deel uit, die minder bekende aspecten van de oostelijke metropool vertellen. Kende je de geschiedenis van deze verlaten supercars?