Een van de tweeling wordt veganist, de ander eet vlees: wat is er met hun lichaam gebeurd?

Janine image
door Janine

24 December 2021

Een van de tweeling wordt veganist, de ander eet vlees: wat is er met hun lichaam gebeurd?

Betekent het leiden van een veganistisch dieet noodzakelijkerwijs een gezonder leven leiden? Dit is een constante vraag en een die al enige tijd bij veel mensen terugkeert, verdeeld tussen steun voor het verlaten van vlees en alles wat afkomstig is van dieren en de overtuiging dat dit alles in plaats daarvan helemaal niet goed is voor het lichaam.

Om deze reden is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om een ​​bepaald antwoord te geven, zelfs als er mensen zijn die dat hebben geprobeerd. De tweeling Hugo en Ross Turner zijn daar een voorbeeld van. Deze twee jonge mensen besloten dat ze zichzelf zouden aanbieden om de effecten van de twee soorten voeding te testen, uitgaande van een zekerheid: het feit dat ze identieke, homozygote genetische broers waren, zou een uitstekend startpunt zijn geweest om de verschillen te bestuderen, allemaal ten voordele van de nauwkeurigheid van de resultaten. Zo werd een van de tweeling veganist, terwijl de ander vlees at: laen we eens kijken wat er gebeurde.

via BBC Reel

Je toestand als tweeling ten dienste stellen van de wetenschap om te proberen een wereldwijd veelbesproken vraag te beantwoorden: dit is wat Hugo en Ross Turner hebben besloten te doen. De twee werden opgenomen in een genetisch epidemiologisch onderzoek van King's College in Londen, waarbij ze 12 weken lang twee totaal tegengestelde diëten moesten volgen.

Hugo at veganistisch en gaf daarmee niet alleen vlees op, maar ook zuivelproducten en alles wat van dierlijke oorsprong is; voor Ross daarentegen maakten vlees en zuivelproducten deel uit van de dagelijkse voeding. Gecombineerd met regelmatige lichaamsbeweging en het feit dat de twee jonge mensen 100% van hun genetische samenstelling delen, zou het interessant zijn geweest om de resultaten te observeren.

Nitsan Simantov/Wikimedia - Not the actual photo

Nitsan Simantov/Wikimedia - Not the actual photo

"We wilden het homozygote tweelingmodel gebruiken om de effecten van verschillende diëten en dezelfde lichamelijke oefening te testen, en kijken hoe deze individuen reageren op verschillende soorten voedsel", legt professor Tim Spector uit, epidemioloog aan King's College die het onderzoek leidde.

En wat waren de resultaten? Laten we beginnen met te zeggen dat ze niet drastisch waren, ook al waren ze significant. Het veganistische dieet waarmee Hugo experimenteerde, leidde tot een scherpe daling van zijn cholesterolgehalte en tot een sterke toename van de weerstand tegen diabetes type 2. Dus betere bloedsuiker- en vetwaarden, zij het met wat minder positieve kanten. Het veganistische regime heeft in feite geleid tot een enorme vermindering van de diversiteit van darmbacteriën, ten koste van blootstelling aan ziekten.

theturnertwiins/Instagram

theturnertwiins/Instagram

Ross, die in plaats daarvan vlees en zuivelproducten at, vertoonde meer duidelijke pieken en dalen van energie dan zijn broer, evenals duidelijk hogere cholesterol- en vetniveaus. Voor hem echter geen problemen wat betreft de darmen. Het was voor Hugo niet gemakkelijk om de eerste dagen van het diëten uit te voeren, hoewel hij later beweerde dat hij geen problemen had.

Pxhere - Not the actual photo

Pxhere - Not the actual photo

Hoewel, zoals de onderzoekers hebben aangegeven, de twee jonge mensen het genetische erfgoed delen, zijn er ook tussen hen nog verschillen. Met name het darmmicrobioom kan anders reageren, en dus ook op hetzelfde voedsel anders reageren. De waargenomen resultaten zijn in ieder geval een vrij serieus en betrouwbaar uitgangspunt om te begrijpen wat er met ons lichaam gebeurt in het geval van een veganistisch en niet-veganistisch dieet.

Wat vind je van dit bijzondere onderzoek?