De eerste octopuskwekerij opent op de Canarische Eilanden, en dat is nu al een groot probleem

Janine image
door Janine

20 Januari 2022

De eerste octopuskwekerij opent op de Canarische Eilanden, en dat is nu al een groot probleem

Het idee om 's werelds eerste octopuskwekerij te creëren, wordt realiteit in Spanje. Het doel is om weekdieren op de markt te brengen in het land, waar de octopus een belangrijk ingrediënt is in veel bereidingen. Wetenschappers en milieuactivisten gaven echter onmiddellijk hun mening over de kwestie en voerden aan dat dit initiatief - dat voordelen kan opleveren voor het land - in werkelijkheid een groot probleem vormt. Met hun motivaties geven ze ons de kans om onze ogen te openen voor een gevaarlijk fenomeen dat velen negeren.

via BBC

Unsplash

Unsplash

De wetenschappelijke gemeenschap heeft zich negatief uitgedrukt en laat niet de minste twijfel bestaan ​​over hoe zij denken. Het vlees van de octopus wordt veel gegeten, en niet alleen in Spanje. Dit heeft negatieve gevolgen voor het milieu: de bevolking wordt ernstig bedreigd juist door de intensieve visserij. Waarom moet er geen octopuskwekerij gecreëerd worden? De motivaties van wetenschappers zijn talrijk: in de eerste plaats zijn octopussen zeer intelligente dieren, in staat om pijn waar te nemen en emoties te voelen, dus zouden niet op de voedselmarkt moeten worden verkocht. De tweede reden betreft de gevolgen die intensief kweken kan hebben voor de visserij.

Pexels

Pexels

Het kweken van octopussen in gevangenschap wordt naar verwachting in 2022 geopend op de Canarische Eilanden, vlakbij de haven van Las Palmas. Dit project zal worden uitgevoerd door Nueva Pescanova, die meer dan 50 miljoen euro zal investeren om elk jaar meer dan 3.000 ton octopus te produceren, die vervolgens bestemd is voor de handel in 2023. Wetenschappers en activisten hebben deze praktijk gedefinieerd als "ethisch en ecologisch niet te rechtvaardigen", hoewel Nueva Pescanova beweert dat het kweken van octopussen in gevangenschap betekent dat de octopussen die in het wild leven en het doelwit van vissers zijn, worden beschermd. Ondanks de druk die wordt uitgeoefend door wetenschappers en milieuactivisten, geeft het bedrijf geen commentaar op hoe de faciliteit zal worden beheerd en de octopussen zullen worden behandeld.

Dr. Elena Lara verwoordde het zo: "Deze dieren zijn fantastisch. Het zijn eenlingen en erg intelligent. Dus ze in steriele tanks stoppen zonder cognitieve stimulatie is verkeerd voor hen." Het intensief kweken van octopussen vormt een probleem voor deze soort en voor hun intelligentie, maar deze redenen lijken niet voldoende om hun handel voor voedsel te voorkomen.