Eten voor het slapengaan: 9 voedingsmiddelen die je moet vermijden voor een goede nachtrust
Eten is altijd een plezier, op elk moment: 's avonds komt het soms voor, vooral wanneer je het laat maakt, dat je trek krijgt en toegeeft aan de verleiding om een snack te nemen terwijl je een film kijkt op de bank, of om op te staan en in de kast te kijken, tijdens een aanval van nachtelijke honger. In tegenstelling tot overdag kan eten voor het slapengaan echter spijsverteringsproblemen veroorzaken als je voor bepaalde voedingsmiddelen kiest. Soms kan slapeloosheid ook te wijten zijn aan wat je tijdens het avondeten of in de avond eet.
Het gevolg? Vaarwel gezonde rust!
Dit zijn de voedingsmiddelen die de slaapkwaliteit in gevaar kunnen brengen en die je voor het slapengaan moet vermijden.
via Healthline
1. Rood vlees
Rood vlees, zoals hamburgers en steaks, is rijk aan eiwitten en is een goede bondgenoot van onze spieren, maar ze behoren tot de voedingsmiddelen die de stofwisseling het meest belasten: daarom is de avond niet het ideale moment om van dit soort gerechten te genieten. Op momenten dat je er gewoon niet buiten kunt - misschien om de gastheer niet te beledigen - is het raadzaam om voor het slapengaan een lange wandeling te maken om de spijsvertering te bevorderen.
2. Granen
Granen zijn rijk aan suikers en koolhydraten die ons lichaam van energie voorzien, daarom zijn ze meer geschikt voor het ontbijt. Vermijd ze 's avonds of kies voor volkoren samen met plantaardige melk of magere yoghurt.
3. Citrusvruchten
Het is altijd beter om sinaasappels 's ochtends te consumeren in plaats van 's avonds. Dit komt omdat ze, net als grapefruits, maagzuur kunnen veroorzaken en zwaar op de maag blijven liggen, waardoor ze 's nachts ongemak kunnen veroorzaken. Het is beter om te kiezen voor een kiwi, die nog hogere doses vitamine C heeft en de slaap bevordert.
4. Tomaten en kaas
Ja, zelfs tomaten en kaas worden 's avonds niet aanbevolen vanwege een van hun componenten: tyramine, een aminozuur dat de hersenactiviteit intensiveert en dus niet helpt om in slaap te vallen.
5. Kruisbloemige groenten
Bloemkool en broccoli zijn goede vrienden van onze gezondheid, maar niet van onze slaap: de grote hoeveelheid vezels die ze bevatten, zijn namelijk moeilijk te verteren en kunnen problemen veroorzaken tijdens de nachtrust.
6. Kruiden
Sterk gekruide voedingsmiddelen worden meestal als een afrodisiacum beschouwd omdat ze de lichaamstemperatuur kunnen verhogen. Dit betekent echter ook dat, als ze voor het slapengaan worden geconsumeerd, we 's nachts wakker kunnen worden met onvermijdelijke opvliegers. Het is beter om jezelf te beperken tot het kiezen van een enkele specerij, net genoeg om het gerecht op smaak te brengen.
7. IJs
IJs is, vooral in de zomer, een van de meest populaire verleidingen in de avond. Omdat het echter een voedingsmiddel is dat rijk is aan suiker, is het een geweldige energiebron die je voor het slapengaan zou moeten vermijden omdat het niet helpt om in slaap te komen. Hetzelfde geldt voor snacks, chocolade en gebak.
8. Alcoholische dranken
Het moment waarop wijn of sterke drank genuttigd wordt is vaak 's avonds: een uitje met vrienden of een diner in een restaurant zijn de ideale contexten. Jammer dat ons lichaam daar anders over denkt: het gevoel van ontspanning dat wordt opgewekt door alcoholische dranken lijkt je eerst slaperig te maken, en vertaalt zich na enkele uren in verstoorde slaap en uitdroging, waardoor we wakker kunnen worden van de dorst.
9. Koffie
Voor sommigen veroorzaakt het consumeren van cafeïne na het avondeten geen slapeloosheid, maar over het algemeen is het altijd beter om koffie te reserveren voor de momenten van de dag die de meeste energie nodig hebben en deze na vier uur 's middags te vermijden. In feite is cafeïne een stimulerende substantie die vele uren in het lichaam kan blijven.
Kies voor het avondeten en voor het slapengaan altijd lichte voedingsmiddelen die geen lang verteringsproces vereisen: op deze manier krijg je een lange, rustgevende slaap, zonder wakker te worden met maagproblemen.
Zoals altijd herinneren we je er aan dat de informatie in dit artikel van algemene aard is en louter voor informatieve doeleinden wordt gepubliceerd. Ze kunnen in geen geval het advies van een arts vervangen.