Piloot maakt noodlanding maar weigert vervolgens te vertrekken: “mijn dienst zit erop”
Hoewel het op het werk belangrijk is om je aan je schema's en taken te houden, zijn er soms situaties en verantwoordelijkheden die extra inspanning vergen, zelfs als het vooruitzicht om door te gaan niet erg verleidelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een vliegtuigpiloot: een baan als deze brengt een hele reeks risico's en verantwoordelijkheden met zich mee waar je vaak moeilijk aan kunt ontkomen.
Maar afgaande op wat de hoofdpersoon van het verhaal dat we je gaan vertellen deed, was het respecteren van de werkuren belangrijker dan een noodsituatie. Zozeer zelfs dat de piloot na een reeks gebeurtenissen weigerde te werken, juist omdat hij zijn dienst had beëindigd. Het verhaal riep meteen een breed debat op, en zorgde voor nogal wat ophef. Heeft hij er goed aan gedaan om zich zo te gedragen? Laten we in detail bekijken wat er is gebeurd.
Anna Zvereva/Flickr - Not the actual photo
We zijn in Pakistan en de piloot in kwestie werkt voor Pakistan International Airlines (PIA), de nationale luchtvaartmaatschappij van de oostelijke staat. De vlucht waarvoor hij diende, was vertrokken vanuit Riyad (Saoedi-Arabië) om te landen in de hoofdstad van Pakistan, Islamabad. De dingen gingen echter niet zoals gepland.
Door het noodweer moest de piloot een noodlanding maken op de Arabische luchthaven Dammam, waardoor hij de plaats van bestemming niet kon bereiken. Toen het weeralarm ingetrokken werd en het tijd was om naar de Pakistaanse hoofdstad te vertrekken, had de man echter andere plannen in gedachten.
In feite weigerde de piloot categorisch om door te gaan naar zijn geplande bestemming, om een zeer specifieke reden: zijn dienst zat erop en daarom zou hij vanaf dat moment niet hebben gewerkt, maar zou hebben gewacht op het moment waarop hij zijn dienst zou moeten hervatten. Het spreekt voor zich dat deze beslissing voor veel onrust in het vliegtuig heeft gezorgd. Verschillende passagiers protesteerden dan ook om wat er gebeurde en sommigen van hen weigerden aanvankelijk zelfs om uit het vliegtuig te stappen.
Faisal Akram/Wikimedia - Not the actual photo
Om de gemoederen tot bedaren te brengen was het ingrijpen van de politie van de Saudische luchthaven noodzakelijk, en uiteindelijk werd onderdak voor de piloot en passagiers geregeld in een hotel op de luchthaven van Dammam. Tot het einde toe wilde de man er niets van weten om te vertrekken. De kwestie, zoals vaak gebeurt in deze gevallen, heeft voor een groot aantal reacties, kritiek en discussies gezorgd. Er zijn mensen die de piloot hebben gesteund in de overtuiging dat de beslissing om zijn schema's strikt te respecteren de juiste is - ook gezien het feit dat je voor zo'n beroep de juiste rust nodig hebt - en degenen die het "overdreven" vonden door te weigeren na de noodlanding te vertrekken.
Wat denk jij ervan? Heeft hij het juiste gedaan?