Wat is er aan de andere kant van de maan? Een rover is gegaan waar niemand ooit is geweest
Het is geen mysterie dat de zogenaamde "donkere kant" van de maan altijd de aandacht en nieuwsgierigheid van veel mensen heeft getrokken. Van het beroemde album van Pink Floyd tot astronomische studies en min of meer extravagante theorieën, hebben kunstenaars en wetenschappers zich altijd afgevraagd wat er verborgen was achter het zichtbare deel van de terrestrische satelliet.
Hoewel er verschillende antwoorden zijn die expedities, ontdekkingen en afbeeldingen in de loop der jaren hebben geprobeerd te geven, is er nu een vehikel dat een echt duidelijk beeld kan schetsen, zoals niemand anders ooit heeft kunnen doen. Waar hebben we het over? Over een Chinese rover die bezig is met het verkennen van dat even verborgen als fascinerende halfrond. Laten we eens kijken wat hij heeft gevonden.
via NewScientist
CSNA/Siyu Zhang/Kevin M. Gill/Wikimedia
Het heet Yutu-2 en het is de eerste rover die die beruchte verborgen kant van de maan bezoekt, die altijd een bron van vragen en onopgeloste problemen is geweest. Het ruimtevaartuig maakt deel uit van de Chang'e 4-missie, die in december 2019 begon vanaf de ruimtebasis Xichang, waardoor het naar de satelliet van de aarde werd gestuurd met een heel specifiek doel: het verkennen zoals nog nooit iemand had gedaan.
De grootste moeilijkheden van een soortgelijke operatie kwamen in feite voort uit communicatieproblemen met de aarde die precies zouden kunnen ontstaan van het halfrond dat we niet zien. Yutu-2 slaagde er echter in de technici een grote hoeveelheid zeer waardevolle informatie te sturen, die van fundamenteel belang zal zijn om beter te begrijpen hoe de maan is gemaakt, met name vanuit geologisch oogpunt.
Wat heeft het ontdekt? Allereerst is het heel anders dan de kant die we kunnen zien. Het donkere deel is ouder dan het zichtbare, en hier dateert de vulkanische activiteit uit een veel vroegere periode dan de rest van de satelliet, om redenen die deels te maken kunnen hebben met inslagen met meteorieten. De vele rotsen en kraters afkomstig van de eerder genoemde botsingen getuigen hiervan, maar dat is nog niet alles. De grond, aan de "dark side", is beslist plakkeriger: de wielen van de rover hebben meer grip gehad en de robot heeft veel minder het risico te slippen en de controle te verliezen dan men had verwacht op het maanterrein dat we kennen.
Yutu-2 kwam ook in contact met een groenachtig en glinsterend materiaal op de bodem van een krater. Het is een soortgelijk element als andere glasachtige materialen die al zijn gevonden in monsters van eerdere missies, hoewel niet hetzelfde. Het is in feite de eerste keer dat zoiets op de maan is gevonden, en het zal zeker interessant zijn om het te bestuderen. "Het is alsof je een hele nieuwe wereld verkent - zei Sara Russell, expert van het Natural History Museum in Londen - We hebben echt veel te ontdekken aan de andere kant van de maan, het is heel spannend".
Verder is het donkere en verborgen gedeelte ook nogal "stil" vanuit het oogpunt van aardse interferentie, dat wil zeggen van al die golven die van onze planeet komen. Dit is erg belangrijk voor alle nieuwe astronomische studies die op die plek zouden kunnen worden gebaseerd, ideaal om de diepten van de ruimte beter te begrijpen. Kortom: de exploratie staat nog in de kinderschoenen, maar ziet er al veelbelovend uit. We moeten gewoon afwachten en ontdekken hoe de beruchte "dark side of the moon” ons nog kan verrassen!