Een mega-bliksemschicht ging met bijna 770 km door de lucht van de Verenigde Staten: een record (+ VIDEO)

Janine image
door Janine

04 Februari 2022

Een mega-bliksemschicht ging met bijna 770 km door de lucht van de Verenigde Staten: een record (+ VIDEO)

Fascinerend en tegelijkertijd gevaarlijk en verontrustend: het is moeilijk om betere beschrijvingen te vinden als het om bliksemschichten gaat. We hebben allemaal, vroeg of laat, ons geconfronteerd met een natuurlijke manifestatie van dit type, een van de meest opvallende en krachtige verschijnselen die Moeder Natuur ons kan geven.

De bliksem waarover we je gaan vertellen, overtrof echter alle verwachtingen, vestigde een echt record en trok de aandacht en nieuwsgierigheid van veel mensen. Tot op het punt dat het bijna een understatement is om het gewoon "bliksem" te noemen: deze lichtflits legde 768 km af door de Verenigde Staten en brak het record van zijn voorganger, 60 km minder. Ben je klaar om dit natuurwonder van dichterbij te ontdekken?

via American Meteorological Society

NOAASatellites/Youtube Screenshot

NOAASatellites/Youtube Screenshot

Het is door velen gedefinieerd als "megaflash", en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Te midden van een enorm onweerssysteem kwam deze superbliksemschicht tot leven in de lucht van de zuidelijke Verenigde Staten over 477 mijl (768 km), van Houston tot het zuidoosten van Mississippi. Hoewel het fenomeen zich voordeed op 29 april 2020, heeft de Wereld Meteorologische Organisatie het pas begin 2022 het primaat gegeven.

En de cijfers spreken duidelijk: deze bliksemschicht overschreed de vorige recordhouder met 60 km, een enorme lichtflits die in 2018 Zuid-Brazilië had doorkruist. "Bliksemflitsen zijn natuurlijke fenomenen die verrassend ongrijpbaar en complex zijn vanwege de impact die ze hebben op ons dagelijks leven - zei Michael J. Peterson, atmosferische wetenschapper en auteur van de analyse van de megaflash in kwestie - vandaag zijn we op een punt waar we beschikken over uitstekende afmetingen van hun vele facetten, waardoor we nieuwe aspecten van hun gedrag kunnen ontdekken".

De beelden die zijn opgenomen door de GOES-East-satelliet zijn in dit opzicht ronduit indrukwekkend. In de korte reeks is het mogelijk om de bliksemschicht in al zijn extensie te zien. Dankzij de ruimtetechnologie is het mogelijk om een ​​beslist groot deel van onze planeet van bovenaf te observeren, wat een nauwkeuriger overzicht geeft bij gebeurtenissen als deze.

En hoe zit het met de duur? De 768 km bliksemflits was in dit geval geen record. Een andere megaflash heeft het record, geregistreerd in juni 2020 boven Uruguay en Noord-Argentinië, met een ongelooflijke duur van 17,1 seconden. Door de details en kenmerken van deze spectaculaire natuurverschijnselen aan te kondigen, maakten de experts ook van de gelegenheid gebruik om mensen te waarschuwen voor hun gevaar.

"Wees altijd voorzichtig - zeiden de geleerden - want waar donder is, is ook bliksem, en het kan binnen een paar seconden arriveren. Als het gebeurt en je bent buiten, moet je altijd een veilige plaats zoeken, zoals voertuigen of goed geïsoleerde gebouwen, en vermijden om dicht bij objecten te blijven die hem mogelijk zouden kunnen aantrekken".

Er zijn nog veel dingen die we moeten weten over deze natuurlijke fenomenen, volgens wat wetenschappers zeggen. Een nauwkeurige mapping zal echter zeker helpen om te weten hoe we ze kunnen herkennen en ze te evalueren op de impact die ze op ons kunnen hebben. In de tussentijd hoeven we ons alleen maar te verwonderen over dit enorme, ongelooflijke schouwspel dat de natuur ons heeft geboden.