In de middag in slaap vallen: is het goed of niet? Positieve en negatieve aspecten van “napping”
De slaperigheid en dat slome gevoel waardoor we willen slapen, hebben niet alleen 's avonds invloed op ons, wanneer het tijd is om te gaan slapen. Integendeel, vaak komt het verlangen om je ogen te sluiten en een dutje te doen op andere momenten van de dag voor, vooral na de lunch: dit komt waarschijnlijk door de spijsvertering, gecombineerd met fysieke en mentale vermoeidheid door de activiteiten die 's ochtends worden uitgevoerd.
Maar de echte vraag is: heeft slapen in de middag echt voordelen of is het niet aan te raden?
Het antwoord is subjectief: terwijl sommigen zich beter voelen na hun dutje na de lunch, voelen anderen zich de rest van de dag moe en hebben er zelfs 's nachts last van. Wetenschappers hebben er nog geen exact antwoord op, maar op basis van wat onderzoek, zoals die op de powernap, heeft de korte middagrust verschillende positieve punten.
De eerste die ervan profiteert, is het geheugen: een korte pauze gewijd aan slaap helpt de concentratie en creativiteit, een echte zegen voor de geest die nog enkele uren moet werken voordat hij 's nachts kan rusten.
De stemming verbetert ook na een korte slaapsessie, of zelfs als je gewoon ontspant: een uurtje liggen voordat je je normale activiteiten hervat, helpt om helderheid en positiviteit terug te krijgen.
Napping, dat wil zeggen “dutten", vermindert stress als je onder druk staat: na wat rust daalt de bloeddruk en is het lichaam beslist meer ontspannen.
Om de echte voordelen van het dutje overdag te plukken, is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te respecteren en enkele eenvoudige adviezen op te volgen.
Direct na de lunch is een dutje van slechts twintig minuten effectief om dat gevoel dat de oogleden raakt en ons de ogen doet sluiten te elimineren: groen licht dus om te slapen, maar niet te lang.
Hoe langer je overdag rust, hoe groter de kans op de daaruit voortvloeiende sufheid die typisch is voor "slaapinertie": op deze manier het werk hervatten zou erg vermoeiend zijn!
De ideale tijd lijkt tussen 14 en 15 te zijn, wanneer er een natuurlijke concentratiedaling is. Als dit wordt gecombineerd met een beetje lichte lichamelijke activiteit in de avond, komt het ook de kwaliteit van de nachtrust ten goede.
Bij overschrijding van de drempel van een half uur rust bestaat het risico in de REM-fase te komen, dus in een diepe slaap te vallen en bij het ontwaken meer vermoeidheid te voelen.
Als je aan slapeloosheid lijdt, is het beter om na de lunch niet te slapen: het lichaam zou de pauze kunnen verwarren met een nachtelijke onderbreking en het probleem opnieuw kunnen stellen als het donker wordt.
Bovendien is het raadzaam om, voordat je na de lunch gaat liggen, minstens een half uur te wachten om het verteringsproces niet te vermoeien met als gevolg misselijkheid en een opgeblazen gevoel.
Kortom, ga voor de vroege middagsiësta, maar overdrijf niet: door deze tips zorgvuldig op te volgen, zullen je lichaam en geest er veel baat bij hebben.
Zoals altijd herinneren we je eraan dat de informatie die in dit artikel wordt vermeld, van algemene aard is en louter voor informatieve doeleinden wordt gepubliceerd. Ze kunnen in ieder geval het advies van een specialist niet vervangen.