De eerste zoetwatervis zonder graten gecreëerd: het kan een revolutie teweegbrengen in de visserijsector
Wie wil er nu niet, in ieder geval af en toe, een lekker visje eten? Behalve voor vegetariërs, is een heerlijk gerecht op basis van vis een traktatie voor de smaakpapillen waar velen zich graag aan overgeven. Of het nu thuis of in een restaurant is, visgerechten hebben echter een "klein defect": die vervelende graten die vaak tussen de tanden komen of erger nog, worden ingeslikt, waar je goed op moet letten.
Een ongemak waar je mee te maken krijgt als je je favoriete gerecht niet wilt opgeven, maar er zou een oplossing kunnen zijn: een aantal Chinese onderzoekers lijken een remedie te hebben gevonden, in ieder geval voor karpers.
via China Daily
Viridiflavus/Wikmedia commons-Not the actual photo
Een onderzoeksteam van het Heilongjiang River Fisheries Research Institute, onder toezicht van de CAFS (Chinese Academy of Fishery Sciences), heeft het gen geïdentificeerd dat de ontwikkeling van intramusculaire graten veroorzaakt bij een specifieke soort zoetwatervis: de kroeskarper.
Na een analyse van meer dan 1.600 genen gedurende een decennium, waren wetenschappers in staat om de "boosdoener" te vinden en te elimineren. Op deze manier was het mogelijk om leven te geven aan een soort die identiek was aan de oorspronkelijke, maar zonder graten in de spieren. De nieuwe exemplaren kunnen zich voortplanten met behoud van de genetische modificatie, maar blijven qua uiterlijk volledig hetzelfde als hun verwanten met graten.
De kroeskarper is een veel voorkomende vis, met zacht vlees en een frisse smaak, ook al was het tot de ontdekking van het gen nogal ingewikkeld om het te eten, vanwege de vele kleine graten. De gemuteerde variant zal daarom leven geven aan een populatie karpers zonder graten en daarom makkelijker eetbaar.
Volgens de onderzoekers zal deze ontdekking in feite de handel en consumptie van zeeproducten vergroten, daarom stellen ze hun collega's voor om studies over het onderwerp uit te voeren, om de graten volledig uit visgerechten te verwijderen.
Een team van de Huazhong Agricultural University heeft in dit opzicht ook ontdekkingen gedaan: de onderzoeksgroep heeft het sleutelgen geïdentificeerd dat verantwoordelijk is voor intramusculaire graten in de zeebrasem van Wuchang en het lijkt erop dat het zich kan verspreiden tot alle andere soorten. Ook deze studie duurde ongeveer tien jaar, waarmee het patent verkregen werd.
"Veel mensen hebben graten doorgeslikt, dus ik wilde een verscheidenheid aan vissen zonder graat kweken die een toekomstige trend voor de visserijsector zouden kunnen zijn", zegt hoofdonderzoeker professor Gao Zexia. "Ik denk dat dit zal leiden tot een verandering van de zoetwatervisindustrie en gezinsvoeding", concludeerde hij.
Het lijkt er dus op dat we, zo blijkt uit deze onderzoeken, afscheid kunnen nemen van de vervelende graten in visgerechten.