De dam zakt door droogte: spookdorp duikt weer op na 30 jaar onder water te hebben gestaan

Janine image
door Janine

26 Februari 2022

De dam zakt door droogte: spookdorp duikt weer op na 30 jaar onder water te hebben gestaan

In de wereld zijn er veel zogenaamde “ghost towns”, oftewel spooksteden, beslist alternatieve toeristische bestemmingen die zich onderscheiden van de andere door hun aspect: het zijn in feite verlaten plaatsen, die een bepaald verhaal vertellen en een vaak bewogen verleden dat bijdragen om ze mysterieus en fascinerend te maken. De belangrijkste kenmerken zijn verlaten straten, vervallen gebouwen, desolate lanen en hier en daar wat ruïnes, die de reiziger naar een ver verleden brengen, naar een periode waarin er nog leven en kleuren waren.

De plaats die zich aan de lange lijst van spooksteden toevoegt is Aceredo, een Spaans dorp dat door de droogte weer boven water is gekomen.

via Mirror

Aceredo, gelegen in Galicië, op korte afstand van de grens met Portugal in het noordwesten van Spanje, bleef dertig jaar verzonken onder water: het was de droogte veroorzaakt door de schaarse regens die het weer aan de oppervlakte bracht, waardoor het niveau van de Alto Lindoso Dam daalde, en het tot 15% van zijn capaciteit bracht, maar ook het gebruik van het reservoir door een Portugees elektriciteitsbedrijf. Het dorp is weer in al zijn oude glorie herrezen en is meteen een van de meest gewilde toeristische attracties geworden: gebouwen in puin, overal modder, hout en bakstenen, ingestorte daken en zelfs een oude fontein die nog werkt.

De geschiedenis van Aceredo stopte in 1992, toen het reservoir Alto Lindoso werd gebouwd waardoor de rivier de Lima werd overspoeld. Het project kwam tot stand in 1968, na een overeenkomst tussen Francisco Franco en António Salazar om te profiteren van de rivieren aan de grens.

Het decadente schouwspel van het uit het water oprijzende spookdorp toont zo'n zeventig huizen, waaronder een oud café, een roestig voertuig en tussen het puin een aantal kratten met flesjes bier.

mmmmngai@rogers.com/Wikimedia commons

mmmmngai@rogers.com/Wikimedia commons

Een scenario dat bewondering, maar ook verdriet opwekt bij bezoekers en de bewoners van de aangrenzende gebieden, denkend aan wat er met de oude bewoners van Aceredo is gebeurd. In feite lijkt het erop dat de oorspronkelijke gemeenschap met geweld is verwijderd, waardoor het stadje is achtergelaten zoals het was voordat het door het water werd ondergedompeld.

Ondertussen begint het fenomeen droogte in Spanje zorgwekkend te worden: het ministerie van Milieu benadrukt hoe andere Spaanse waterreservoirs slechts 44% van hun capaciteit hebben, 15% minder dan het gemiddelde dat in het afgelopen decennium is geregistreerd. Een cijfer dat nog niet alarmerend is, maar ongetwijfeld onder controle moet worden gehouden. Ondertussen heeft de regering bekrachtigd dat het gebruik van water uit zes dammen moet worden stopgezet totdat het normale niveau door de regen is hersteld.