Wie liever bittere koffie drinkt, kan een psychopaat zijn: dat zegt een studie

Janine image
door Janine

18 Maart 2022

Wie liever bittere koffie drinkt, kan een psychopaat zijn: dat zegt een studie

Niet iedereen drinkt het graag, maar voor de meeste mensen is het koffiemoment onmisbaar: bij het ontbijt, aan het einde van een maaltijd of tijdens een werkpauze, wekt het aroma de zintuigen wanneer we nog niet helemaal wakker zijn of de vermoeidheid begint toe te nemen. Koffie is ook een symbool van ontmoetingen met vrienden en eerste afspraken, een aangenaam excuus om samen tijd door te brengen en een praatje te maken, genietend van de beroemdste zwarte drank in de versie die je wilt: met of zonder suiker, met melk of een beetje likeur.

Met betrekking tot persoonlijke smaak gerelateerd aan koffie, lijkt het erop dat het veel zegt over de persoonlijkheid van degenen die het consumeren: in het bijzonder, volgens een onderzoek, zou degene die de voorkeur geeft aan bittere koffie een psychopaat kunnen zijn.

via Health Magazine

Pixabay

Pixabay

De studie werd uitgevoerd in Oostenrijk, aan de Universiteit van Innsbruck, en vond een mogelijk verband tussen persoonlijkheid en subjectieve voorkeuren met betrekking tot smaken van voedsel. De auteurs benadrukten echter dat het bewijs om dit proefschrift te ondersteunen nog onvoldoende is.

Over het algemeen zou dit verband terug te voeren zijn op alle bittere dranken en voedingsmiddelen.

Eerder onderzoek had iets soortgelijks aangetoond: degenen die de voorkeur geven aan zoete voedingsmiddelen, hebben een zachtere persoonlijkheid, in overeenstemming met de smaak van voedsel, terwijl degenen die meer van bittere smaken houden, een vijandiger en strenger temperament zouden hebben.

Vanuit deze opzet voerden de Oostenrijkse onderzoekers twee experimenten uit om de kwestie te onderzoeken.

Via internet interviewden ze 500 mensen van verschillende leeftijdsgroepen en opleidingsniveaus, met de vraag welk eten en drinken hun voorkeur had uit de verschillende groepen - snoep en gebak voor de categorie zoetigheid, spek en gedroogd vlees voor de zoute, azijn en citroen voor de categorie zuur, radijs en koffie voor het bitter - en door het afnemen van vier verschillende persoonlijkheidstesten.

In het tweede experiment vroegen de auteurs van de studie de deelnemers om een ​​persoonlijke evaluatie van de verschillende smaken van de voedingsmiddelen in kwestie, om te begrijpen of ze de onderzochte voedingsmiddelen in hun categorieën van voorkeuren hadden opgenomen.

 

 

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Op deze manier was het mogelijk om te observeren hoe de neiging tot bittere smaken zou worden verbonden met de meer "slechte" karakters, met sadistische en psychopathische trekken.

"Alles bij elkaar suggereren de bevindingen dat de intensiteit waarmee mensen genieten van bitter smakende voedingsmiddelen en dranken, verband houdt met hoe donker hun persoonlijkheden zijn", schrijven de onderzoekers.

Het eerste experiment bracht ook een aanleg voor narcisme en machiavellisme aan het licht bij degenen die de voorkeur geven aan een bittere smaak, maar dit werd niet bevestigd door de tweede test. Als het eerste resultaat een zeker feit zou zijn, zou er optreden wat in de psychologie de “donkere triade” van de persoonlijkheid wordt genoemd: de combinatie van psychopathie, machiavellisme en narcisme.

Het onderzoek staat daarom nog in de kinderschoenen om met zekerheid een verband tussen bittere smaak en "slechtheid" te kunnen bevestigen: persoonlijke smaak wordt beïnvloed door vele factoren, waaronder genetica, daarom moeten deze gegevens met de juiste terughoudendheid worden geïnterpreteerd.

Hoe drink jij je koffie? Met of zonder suiker?