Het bedrijf ontslaat zijn beste werknemer, maar heeft er al snel spijt van
Wat gebeurt er in het bedrijf als er ingrijpende veranderingen worden doorgevoerd? De veranderingen hebben ongetwijfeld gevolgen voor zowel het topmanagement als de medewerkers. Het verhaal waar we je over gaan vertellen is ontstaan uit een zakelijke revolutie, en om het op Reddit te vertellen is een man, maar het verhaal overkwam de vader van een vriend van hem. De man in kwestie is een oudere ingenieur die - na jarenlange ervaring in het bedrijf - deel ging uitmaken van de organisatiedynamiek. Er ging echter iets niet zoals gepland.
via reddit
De gebruiker vertelt dat de man in het verhaal, nu met pensioen, een werktuigbouwkundig ingenieur was met veel ervaring, hij leidde een team van jongere ingenieurs en was 55 oen het allemaal gebeurde. Bij het bedrijf werd hij altijd als een waardevolle medewerker beschouwd en hij heeft in zijn vorige baan veel onderscheidingen ontvangen. Alles veranderde echter toen zijn bedrijf werd overgenomen door een nog groter bedrijf en er een nieuw team werd geïntroduceerd. Het nieuwe management had beloofd dat er niets zou veranderen, maar dat was niet zo: het nieuwe topmanagement begon een nieuwe cultuur te promoten, veel slechter dan de vorige:
“Het nieuwe management lobbyde voor onbetaald overwerk, een meer “Amerikaanse” bedrijfscultuur met applaus en ga zo maar door. De status van de werknemer als een ervaren en bekwaam ingenieur hield hem enige tijd in zekerheid, voordat het nieuwe management besefte dat de weerstand tegen de nieuwe “cultuur” om hem heen was gecentreerd en hem ertoe aanzette om aan zijn zijde te spelen. Toen hij dat niet deed, werden ze steeds vijandiger, zich realiserend dat hij leiding gaf aan een groot aantal ingenieurs en zich tegen hun leiderschap verzette. Ze begonnen hem te bevelen over te werken. [...] De werkdag werd steeds vijandiger en hij wist dat vroeg of laat dingen op de voorgrond zouden treden.”
De werknemer werd uiteindelijk ontslagen: ze zagen dat hij een e-mail beantwoordde voor bijzaken, niet gerelateerd aan zijn baan. De ingenieur liet het er echter niet bij zitten: hij sprak de 3 managers aan en vroeg hen: "Weten jullie zeker dat jullie dit willen doen?" en ze zeiden ja. De man verliet vervolgens het bedrijf en kreeg aanbiedingen van concurrenten: hij weigerde hun aanbod en besloot zich aan zijn secundaire activiteiten te wijden. Alle collega's van het bedrijf waar hij weg was gestuurd, bleven echter contact met hem opnemen voor advies. De bedrijfsleiders begrepen de gemaakte fout en vroegen de ingenieur om terug te komen. Hij stemde ermee in om onder bepaalde voorwaarden terug te keren: hij vroeg om schadevergoeding en compensatie voor ontslagvergoedingen. Sindsdien hebben de managers zich niet meer tegen hem uitgesproken.