Vocale opnames hersteld van nu uitgestorven indianen: ze gaan tot honderd jaar terug
Door ons de toekomst voor te stellen en onze ogen te sluiten die honderd jaar vooruit gaan, kan ieder van ons een ander scenario in onze verbeelding visualiseren: de innovaties van technologie, hypermoderne auto's, moderevoluties enzovoort. Maar één ding is zeker: met de hulpmiddelen die we vandaag ter beschikking hebben, kunnen de mensen van morgen naar het verleden kijken: foto's, video's en audio zullen visuele en auditieve getuigen zijn van ons heden.
Hetzelfde kan niet gezegd worden door onze oude voorouders, althans niet allemaal. Om de gezichten te observeren van mensen die lang voor ons leefden, hebben we alleen portretten, tekeningen en fantasie.
Dankzij moderne instrumenten is het tegenwoordig echter mogelijk om te luisteren naar vocale opnames van honderd jaar geleden van indianen.
via Tech Times
Dit zijn absoluut zeldzame audio's van de nu uitgestorven Californische mensen: 2800 opnames die in de eerste helft van de twintigste eeuw in verschillende talen zijn gemaakt op Edison-wascilinders. Sommige van deze talen worden als verloren beschouwd, omdat ze geen moedertaalsprekers meer hebben, hoewel ze nog steeds wijdverbreid zijn onder degenen die ze als tweede taal hebben geleerd.
In de audio's werden inheemse stemmen gevonden die volledig nieuwe liederen en gebeden zongen.
Het is duidelijk dat de verstreken tijd zijn sporen heeft nagelaten en de cilinders heeft beschadigd waarvan de opnames nogal gecompromitteerd zijn.
Andrew Garrett, een taalkundige van Berkeley, verklaarde: "Bestaande versies zijn verschrikkelijk, vol ruis. Je begrijpt dat er een geluid is, maar vaak kun je niet echt zeggen wat voor geluid het is.”
Gezien hun immense historische en culturele waarde hebben de wetenschappers van de Universiteit van Californië echter een manier gevonden om deze belangrijke gegevens te bewaren.
Met het IRENE-project werden de audio's overgebracht naar een digitaal archief met behulp van een hulpmiddel van de nieuwste generatie: optische scantechnologie.
"Wat we doen, is de mogelijkheid creëren van een digitale repatriëring van cultureel erfgoed, terwijl het hoe dan ook beschikbaar is voor wetenschappers", aldus de taalkundige.
De oude cilinders zijn tussen 1900 en 1940 opgenomen door de antropologen van dezelfde Berkeley onder leiding van Alfred Kroeber. In de audio's zijn mythologische verhalen van de stemmen van het Rumsen-volk, vertellingen in de Salinaanse taal, verhalen en liedjes die in honderden verschillende moedertalen worden gesproken, gegraveerd.
Veel leden van de oude stammen hebben met instemming van de onderzoekers een verzoek gedaan om de 1500 opnames te kunnen beluisteren die naar het archief zijn verplaatst. Hoewel slechts een paar audioclips openbaar zijn gemaakt, zal de rest hoe dan ook beschikbaar zijn voor nakomelingen en andere wetenschappers.