Hij neemt ontslag omdat hij niet het juiste salaris krijgt: wanneer hij vertrekt verliest het bedrijf 40 miljoen dollar
Het is niet zo vanzelfsprekend om hard te werken en daar naar betaald te krijgen. Integendeel, helaas is dit soms een echte zeldzaamheid. Het niet betalen van een eerlijk loon aan werknemers kan echter een reëel probleem blijken te zijn voor bedrijven, zoals in het geval van de werknemer waarover we je nu gaan vertellen. Hoewel dit geld bespaart, kunnen de gevolgen ernstig zijn als de dienstdoende werknemer besluit de voorwaarden niet langer te accepteren.
Dit verhaal toont dit perfect aan, waarbij een computerwetenschapper de hoofdrolspeler is die met zijn ontslag het bedrijf waarvoor hij werkte een miljoenenverlies veroorzaakte. Dat klopt, en we overdrijven niet: lees zijn verhaal maar, dat viraal is gegaan op het web, om te beseffen hoe bepaalde acties door werkgevers goed moeten worden overwogen.
via Reddit
De medewerker deelde wat hij heeft gedaan in een bericht dat verscheen in de community op Reddit AntiWork. Deze IT-specialist, letterlijk overwerkt en onbetaald, besloot dat hij er genoeg van had. Dus raadpleegde hij de managers van de multinational waarvoor hij werkte - die auto-onderdelen produceert - en vroeg hen om betere voorwaarden. Het antwoord? Niet wat hij hoopte, maar het bleek al snel een echte economische boomerang voor het bedrijf zelf.
"Toen ik de baan accepteerde, werd ik niet fulltime aangenomen, en aanvankelijk zou ik maar een jaar bij hen blijven - schreef gebruiker @slw_motion_trainwrck op Reddit - toen namen mijn taken toe, ze namen me fulltime aan, maar mijn salaris nam met slechts $2.000 per jaar toe. Een collega van mij, die later mijn baas werd, verdiende al drie keer zoveel als ik, met exact dezelfde taken."
"Al meer dan een jaar werk ik gemiddeld 16 uur per dag, 7 dagen per week, ook in het weekend, tijdens vakanties en op feestdagen. Ik miste elke verjaardag met mijn familie omdat ik 7 dagen per week beschikbaar was voor drie verschillende bedrijven, zonder eventuele bonussen te ontvangen: die waren alleen bedoeld voor de managers".
Een situatie die als we het oneerlijk zouden definiëren een understatement zou zijn, waarvoor de werknemer heeft besloten op te treden. "Ik vertelde mijn baas dat mijn salaris overeen moest komen met wat hij kreeg vóór de promotie - schreef hij - anders zou ik vertrekken. Het leek me juist, aangezien ik een derde verdiende van wat hij verdiende, en ik had drie keer zoveel werk. Uiteindelijk kreeg ik een verhoging van 66 dollar bruto per maand aangeboden. En dan hebben we het over een multinational met 4 miljard winst per jaar!"
Een paar maanden later veranderde de situatie. De informaticus heeft een nieuwe baan gevonden, gelukkig met het dubbele salaris en minder werkdruk. "Toen ik het aan mijn baas en personeelszaken communiceerde - schreef de gebruiker opnieuw - raakten ze in verwarring, omdat ze er zes maanden over hadden gedaan om me te vinden, en dus begonnen ze er alles aan te doen om mijn werk onmogelijk te maken in de laatste twee weken". Toen de man eindelijk zijn computer en mobiele telefoon afleverde, was er een enorm probleem.
"Een van de drie sites die ik beheerde had een probleem - zei hij - en de werkgever was op vakantie, er was op dat moment geen enkele informaticus binnen het bedrijf en niemand kon het probleem oplossen. Iedereen probeerde contact met mij op te nemen, maar ik werkte niet meer voor het bedrijf. Midden in de nacht ontving ik vele berichten, ik heb nog nooit zo veel gelachen in mijn leven. Het was het meest glorieuze karma dat ik kon verwachten: het bedrijf verloor $218.000 per minuut totdat de activiteiten werden hervat. Wanneer een autofabrikant alle productie op zo'n 10 assemblagelijnen stopt, is de rekensom snel gemaakt.”
Kortom: de ongevoeligheid jegens de werknemer koste het bedrijf heel veel. Het verhaal heeft een zeer hoog aantal opmerkingen en reacties van gebruikers geregistreerd. Wat vind jij? Heb je ooit soortgelijke ervaringen meegemaakt op het werk?