Zomertijd: volgens experts kan het verplaatsen van de wijzers negatieve effecten hebben op de gezondheid
De tijd veranderen lijkt een banale zaak, je zou zeggen dat de klok een uur vooruit of achteruit zetten onze gewoonten niet veel kunnen veranderen. Zoals in het geval van de overgang van wintertijd naar zomertijd, die plaatsvindt in de maand maart: een uur minder slapen vanwege de dagen die langer worden, zou als een onbeduidend ongemak kunnen worden ervaren.
Maar blijkbaar is dit niet helemaal zo: volgens een onderzoek kan de klok een uur vooruit zetten ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Hier leggen we het uit.
via Science Daily
Beth Malow, hooglerares neurologie en kindergeneeskunde aan het Vanderblit University Medical Center in Tennessee en directeur van de slaapafdeling, analyseerde het verband tussen de overgang naar de zomertijd en de toename van verschijnselen zoals hartaanvallen, beroertes en slapeloosheid bij adolescenten.
De studie was gebaseerd op een aanzienlijk aantal onderzoeken en het resultaat was bevestigend: er is inderdaad een verband tussen de klok een uur vooruit zetten en de aangegeven gezondheidsproblemen.
Als het in oktober een uur terugzetten van de klok geen negatieve gevolgen lijkt te hebben, afgezien van een kleine vertraging voor sommigen, is het verzetten van de tijd in maart vermoeiend voor ons lichaam om mee om te gaan. ’s Morgens, zelfs als de klok ons vertelt dat het acht uur is, neemt het lichaam waar dat het eigenlijk zeven uur is: het is vroeger licht, waar we niet op voorbereid zijn, en heeft niet alleen betrekking op de wisseldag, maar op bijna acht opeenvolgende maanden.
De zonnestralen in de vroege ochtend zijn essentieel voor het reguleren van de natuurlijke ritmes van het lichaam, omdat het het licht is dat zorgt voor ons ontwaken en ons alert maakt.
De wetenschap heeft de reden nog niet met zekerheid vastgesteld, maar het lijkt verband te houden met het vermogen van licht om de cortisolspiegel te verhogen, wat de reactie op stress reguleert, of zelfs met de werking die het heeft op de amygdala, het gebied van de hersenen dat emoties beheert.
En wat gebeurt er in de avond? Het feit dat het ’s avonds licht is, vertraagt de afscheiding van melatonine in de hersenen, waardoor slaperigheid wordt vertraagd. Dit kan dus gedurende de gehele periode dat de zomertijd van kracht is slaapstoornissen en slechte rust veroorzaken.
In de puberteit vindt de natuurlijke afgifte van melatonine later plaats dan op volwassen leeftijd, een eigenschap die slapeloosheid bij adolescenten kan verergeren.
Ten slotte lijkt het geografische gebied waarin je woont een zekere relevantie te hebben: degenen die aan de westelijke grens van een bepaalde tijdzone wonen, ervaren de uren daglicht vanaf de late ochtend tot de late avond, en slapen dus veel minder dan de inwoners van de tegenovergestelde kant.
Een studie heeft aangetoond dat de eerstgenoemden een veel hoger percentage diabetes en obesitas rapporteren, evenals het ontwikkelen van meer hartaandoeningen. Volgens deskundigen zou dit te wijten zijn aan chronisch slaaptekort in combinatie met een verkeerde uitlijning van het circadiane zenuwstelsel, dat wil zeggen een verschil in niveau tussen biologische ritmes en die opgelegd door de externe omgeving.
Wetenschappers raden aan om de gewoonte van het veranderen van de tijd te herzien: het is beter om een vast jaarschema vast te stellen, dat niet voorziet in "sprongen voorwaarts”.