Socotra, het prachtige afgelegen eiland dat 6 miljoen jaar oud is en eruitziet als een buitenaardse wereld

Janine image
door Janine

13 April 2022

Socotra, het prachtige afgelegen eiland dat 6 miljoen jaar oud is en eruitziet als een buitenaardse wereld

Er zijn prachtige plekken op onze planeet, met heel verschillende landschappen en achtergronden: van paradijselijke stranden tot besneeuwde bergen, van grenzeloze woestijnen tot wilde en ongerepte natuur. Veel van deze plaatsen zijn gekozen als filmset, omdat ze er prachtig uitzien, maar sommige lijken zelfs niet tot onze wereld te behoren.

Een daarvan is ongetwijfeld het eiland Socotra, dat zo'n verrassend scenario biedt dat het kan worden aangezien voor een buitenaardse bestemming.

via Independent

De naam lijkt te zijn afgeleid van het Sanskriet en betekent "gezegend eiland". Socotra heeft iets minder dan 50.000 inwoners, van Arabische, Somalische en Indiase afkomst, en de lokale taal is het Soqotri.

Dit eiland ligt in de Indische Oceaan, tussen de kusten van Somalië en Jemen. Het maakt deel uit van een groep van vier eilanden en meer dan zes miljoen jaar geleden behoorde het tot het continent Gondawana, om er vanaf te breken en een onafhankelijk en absoluut nieuw ecosysteem te worden.

In feite heeft zich op de bodem van Socotra een endemische flora ontwikkeld, dat wil zeggen, die aanwezig is in zeer beperkte gebieden, zonder enige externe vervuiling door de levende soorten in de continentale gebieden.

Hier hebben zich 825 verschillende soorten planten ontwikkeld, waarvan sommige al meer dan twintig miljoen jaar bestaan. Ook de fauna is zeer rijk en gevarieerd, maar vooral zeldzaam: het eiland herbergt meer dan duizend verschillende en nooit geziene soorten.

Een klein ver en afgelegen universum, we zouden wel kunnen zeggen verloren, met een aspect dat opvalt door zijn originaliteit in vergelijking met de rest van de aarde. Het lijkt misschien op een buitenaardse planeet, maar Socotra bestaat echt en bevindt zich op onze wereld.

Naast het isolement draagt ​​ook het hete en droge klimaat bij aan het sci-fi-landschap dat de creatie van dit natuurspektakel heeft bevorderd: de witte stranden strekken zich uit tot aan de plateaus van kalksteen en met talrijke grotten.

Het prachtige eiland heeft wereldwijde erkenning gekregen van de UNESCO omdat het een "uitzonderlijke universele waarde" heeft, vooral voor het huisvesten van 95% van de slakken die in de rest van de wereld uitgestorven zijn, evenals 90% van de reptielen en 37% van de flora.

Boris Khvostichenko/Wikimedia commons

Boris Khvostichenko/Wikimedia commons

De meest uitzonderlijke plant van Socotra is de Dracaena cinnabari, oftewel de parapluvormige drakenbloedboom: het rode sap, waarvan men dacht dat het het drakenbloed van de ouden was, werd gebruikt bij magische rituelen, terwijl het tegenwoordig wordt gebruikt als verf. De zeer zeldzame aloë werd in plaats daarvan gebruikt als medicijn en voor de bereiding van schoonheidsproducten.

Afgezien van slechts twee wegen die recent zijn aangelegd, is het aspect van het eiland hetzelfde gebleven als het oorspronkelijk was: een oude reproductie van een verloren gegaan gebied, die echter zou kunnen lijken op een zeer verre toekomst als we ons dat zouden proberen voor te stellen.