Na 8 jaar samen te zijn geweest, vraagt haar vriend haar nog steeds niet ten huwelijk: ze klaagt hem aan
Na vele jaren samen te zijn, willen sommige mensen de sprong wagen en trouwen. Het is zeker geen verplichting en ook niets automatisch: het gaat om de wens om iemands liefde te bekronen en om - ook vanuit juridisch oogpunt - een gezin te vormen. Wat gebeurt er echter als een van de twee partners de grote stap niet zet - omdat hij dat niet wil of zich er niet klaar voor voelt? Dit verhaal leert ons dat de sprong niet wagen en je vriendin geen verlovingsring geven, je duur kan komen te staan.
via NY Post
Dit is het verhaal van Gertrude Ngoma en haar vriend Herbert Salaliki. Zij is 26 en hij is 28, en de twee zijn al 8 jaar samen. Na een relatie van 8 jaar had Gertrude verwacht een verlovingsring te krijgen, maar dat gebeurde niet. In plaats van duidelijk over de situatie te praten of hem te verlaten, koos Gertrude ervoor om hem voor de rechter te slepen: ze klaagde haar partner aan omdat "hij nooit serieus was" en omdat hij berichten naar een andere vrouw zou hebben gestuurd. Tegen de Zambiaanse rechtbank zei de vrouw: "Hij was nooit serieus, daarom heb ik hem voor de rechter gedaagd, omdat ik het verdien om de te volgen weg en onze toekomst te weten.”
Hoe reageerde Herbert? Hij verdedigde zich tegen de beschuldigingen en zei dat het financieel niet zo goed gaat en dat hij zich - op dit moment - geen huwelijk kan veroorloven. Daarnaast beschuldigde hij zijn vriendin ervan hem niet genoeg aandacht te geven en niet voor hun relatie te zorgen. Hoe reageerde de rechter op dit verhaal? Wat waren haar woorden? Rechter Evelyn Nalwize vertelde de vrouw dat de rechtbank niets kon doen, aangezien de twee nooit getrouwd waren. In het belang van het paar adviseerde ze daarom een verzoening. Misschien zal de man, wanneer hij zich in een rustiger financieel moment bevindt, de grote stap maken; of misschien moet de vrouw ermee instemmen om een relatie voort te zetten die geen officiële verbintenis inhoudt. Waar we zeker van zijn, is dat de rechtbank de vrouw niet heeft kunnen helpen, ook al weten we niet wat ze met de zaak wilde bereiken.