De geschiedenis wordt door ons gemaakt: 16 beelden uit het verleden gewijd aan de gewone mensen van de arbeidersklasse

Janine image
door Janine

29 Maart 2022

De geschiedenis wordt door ons gemaakt: 16 beelden uit het verleden gewijd aan de gewone mensen van de arbeidersklasse

Als je denkt aan de grote momenten uit het verleden die geschiedenis hebben geschreven, gaan je gedachten naar koningen en koninginnen, keizers en dappere strijders, personages die voor hun daden een ereplaats in de schoolboeken hebben verdiend. Namen die door de eeuwen heen nobel zijn gebleven, die de pijlers van een vervlogen tijd vertegenwoordigen waarop ons heden is gegrondvest. Toch hebben veel andere mannen gevochten voor evolutie en sociale veroveringen: we hebben het over de arbeidersklasse, een categorie van bescheiden mensen die, net als de andere, meer bekende, niet mogen worden vergeten.

Op sociale netwerken wil het account "Working Class History" ons hieraan herinneren: "Geschiedenis wordt niet gemaakt door koningen of politici, het wordt door ons gemaakt: miljarden gewone mensen", luidt het bijschrift.

Hier zijn 16 van de meest representatieve afbeeldingen.

via Instagram

1. Daklozen, Australië, 1946

"Op deze dag, 20 maart 1946, bezette een groep daklozen, sommigen van hen WO II-veteranen, villa Maramanah met 20 kamers in King's Cross, Sydney, Australië. Het gebouw was eigendom van de stad en zou worden gesloopt. De succesvolle actie hielp een golf van bezettingen in het hele land op gang te brengen, waardoor huisvesting voor grote aantallen mensen werd veiliggesteld midden in de huisvestingscrisis.”

2. Opstand van Harlem, 1935

"Op 19 maart 1935 vond de opstand in Harlem plaats. De Grote Depressie had de arbeidersklasse al over de hele wereld getroffen, maar met segregatie en raciale ongelijkheid in de Verenigde Staten was het leven vooral moeilijk voor zwarten.

Harlem, ondanks dat het het centrum was van levendige artistieke en sociale bewegingen, was niet anders; het aftreden van de regering, discriminatie op het werk, werkloosheid, armoede en politiegeweld hebben de voorwaarden gecreëerd om een ​​uitbarsting onvermijdelijk te maken."

3. Nada Dimić, 1942

"Op 17 maart 1942 werd de Joegoslavische communistische en antifascistische militante Nada Dimić geëxecuteerd in het concentratiekamp Stara Gradiška. Ze werd geboren uit Servische ouders, was lid van de eerste Joegoslavische partijdige eenheid in Kroatië en nam deel aan sabotage-aanvallen op de spoorwegen. In 1951 werd ze uitgeroepen tot nationale heldin van Joegoslavië.”

4. Gerda Taro, 1933

On this day, 19 March 1933, German Jewish photographer Gerta Pohorylle (better known as Gerda Taro) was arrested by the...

Pubblicato da Working Class History su Sabato 19 marzo 2022

"Op 19 maart 1933 werd de Duits-joodse fotografe Gerta Pohorylle (beter bekend als Gerda Taro) gearresteerd door de nazi's in Duitsland en ondervraagd over een vermeend communistisch complot om Hitler omver te werpen. Ze stond bij de autoriteiten al bekend als lid van een communistische jongerengroep die zich bezighield met het verspreiden van antifascistische pamfletten. Na twee weken hechtenis werd ze vrijgelaten, wist ze met een vals paspoort het land te ontvluchten en werd ze verwelkomd door de communisten in Parijs."

5. Kinderen, New York, 1964

On this day, 16 March 1964, 267,459 children in New York City boycotted classes in a second mass walkout in protest at...

Pubblicato da Working Class History su Mercoledì 16 marzo 2022

"Op 16 maart 1964 boycotten 267.459 kinderen in New York City klaslokalen in een tweede massastaking om te protesteren tegen de rassenscheiding op scholen. Het aantal vertegenwoordigde 26% van de geregistreerde leerlingen van de stad, maar betekende een aanzienlijke daling ten opzichte van de 45% die de eerste actie bijwoonde en weerspiegelde voornamelijk de deelname van zwarte studenten, aangezien de toonaangevende Puerto Ricaanse burgerrechtengroep haar steun weigerde. "

6. Vietnam, 1971

"Op 16 maart 1971 werden twee Amerikaanse luitenants op Bienhoa Air Base nabij Saigon (nu Ho Chi Minh City), Vietnam, gedood toen een fragmentatiegranaat ontplofte in officiersvertrekken. Het was slechts een van de honderden incidenten tijdens de oorlog in Vietnam van wat 'fragging' werd genoemd, toen Amerikaanse troepen officieren doodden die ze als onderdrukkend beschouwden of hen in onnodig gevaar brachten.

7. Petrograd, 1921

Op 16 maart 1921 voerde het Rode Leger onder leiding van Lev Trotski de laatste bloedige aanval uit op de arbeiders en matrozen van Kronstadt nadat ze in opstand waren gekomen tegen de ontluikende bolsjewistische dictatuur. De rebellen, voornamelijk communisten en dissidente socialisten, protesteerden tegen de onderdrukking van de stakingen in Petrograd en eisten vakbondsvrijheid, vrijheid van meningsuiting voor arbeiders en revolutionairen, vrijheid voor socialistische politieke gevangenen en de afschaffing van verhoogde voedselrantsoenen voor bureaucraten van de bolsjewistische partij."

8. Egypte, 1919

"Op 15 maart 1919 marcheerden duizenden vrouwen in Egypte om te protesteren tegen de Britse bezetting. Met name de arrestatie en deportatie naar Malta van Saad Zaghlul, een prominente Egyptische politicus, en vele andere activisten veroorzaakten wijdverbreide verontwaardiging en versterkten het antikoloniale sentiment. Het was een van de eerste gebeurtenissen van de Egyptische revolutie die uiteindelijk de Britse overheersing omver zou werpen."

9. Einstein, 1879

"Op 14 maart 1879 werd de legendarische natuurkundige Albert Einstein geboren in Duitsland. Hoewel hij vooral bekend stond om zijn wetenschappelijke theorieën die de wereld veranderden, was Einstein ook een socialist en schreef hij in 1949 een vernietigende korte kritiek op het kapitalistische systeem en zijn inherente gebreken, die werd gepubliceerd in Monthly Review.

Daarin betoogde hij: 'Ik beschouw deze verlamming van individuen als het ergste kwaad van het kapitalisme. Ons hele onderwijssysteem lijdt onder dit kwaad. De student wordt een overdreven competitieve houding ingeprent, die is getraind om verworven succes te aanbidden als voorbereiding op zijn toekomstige carrière. Ik ben ervan overtuigd dat er maar één manier is om deze ernstige kwalen uit te roeien, namelijk door de oprichting van een socialistische economie, vergezeld van een onderwijssysteem dat gericht is op sociale doelstellingen.'"

10. Operatie Northwoods, 1962

"Op 13 maart 1962 werd een Amerikaanse militaire brief verspreid waarin de operatie Northwoods werd geschetst: plannen om een ​​golf van valse vlag-terreuraanvallen te starten om militaire interventie in Cuba te rechtvaardigen.

Vrijgegeven documenten beschrijven het voorgestelde plan: “We zouden een Cubaanse communistische terreurcampagne kunnen ontwikkelen in de omgeving van Miami, in andere steden in Florida en zelfs in Washington... De terreurcampagne zou gericht kunnen zijn op Cubaanse vluchtelingen die hun toevlucht zoeken in de Verenigde Staten. We kunnen een lading Cubanen laten zinken op weg naar Florida (echt of gesimuleerd). We zouden aanvallen op het leven van Cubaanse vluchtelingen in de Verenigde Staten kunnen aanmoedigen... Enkele plastic bommen laten ontploffen op zorgvuldig gekozen plaatsen”.

President John F. Kennedy weigerde het plan uit te voeren en ontsloeg de auteur, generaal Lemnitzer, uit de functie van voorzitter van de gezamenlijke stafchefs.”

11. Brood en rozen, 1912

"Op 12 maart 1912 gaven werkgevers toe aan de meeste eisen voor de brood- en rozenstaking van 20.000 textielarbeiders, voornamelijk vrouwen en meisjes, in Lawrence, Massachusetts. De onderbreking, gestart door Poolse vrouwen, werd door de American Federation of Labour als 'revolutionair' en 'anarchistisch' bestempeld, en dus wendden arbeiders zich tot de radicale Industrial Workers of the World Union voor steun. De naam van de staking verwees naar de arbeiders die wilden voorzien in hun basisbehoeften, het 'brood', maar ook de mooie dingen in het leven, de 'rozen'."

12. Ala Gertner

"Op 12 maart 1912 werd Ala Gertner, een Pools-joodse verzetsactiviste, geboren. Als dwangarbeider in een munitiefabriek onder nazi-bezetting, stal Gertner buskruit dat ze naar gevangenen in Auschwitz-Birkenau smokkelde om granaten te maken. Het verzet in het kamp gebruikte deze geïmproviseerde wapens onder meer om Crematorium IV te vernietigen en verschillende SS-officieren te doden. Gertner en drie andere vrouwen werden geëxecuteerd voor hun rol in de opstand in 1945."

13. Mexico, 1920

"Op 10 maart 1920 was er een brand in de El Bordo-mijn in Pachuca, in Mexico, waarbij tientallen mijnwerkers omkwamen. De brand brak uit om 6 uur 's ochtends en er was een korte evacuatieperiode voordat de mijnschachten werden gesloten.

Ambtenaren van de United States Smelting, Refining and Mining Company beweerden dat er na de evacuatie minder dan 10 arbeiders binnen waren, die allemaal door bedrijfsartsen dood werden verklaard.

Toen de mijn zes dagen later eindelijk werd heropend, was het duidelijk dat het bedrijf had gelogen. Binnen waren de verkoolde lichamen van 87 mijnwerkers, van wie velen de uitgang van de mijn hadden bereikt, maar werden verbrand omdat ze niet konden vertrekken. Wonder boven wonder waren zeven mijnwerkers er zelfs in geslaagd te overleven, ondanks dat ze ondergronds vastzaten."

14. Nancy Cunard

"Op 10 maart 1896 werd Nancy Cunard, een surrealistische schrijfster, model, anarchist en levenslange antiracist, geboren in Londen. Geboren in de maritieme dynastie van Cunard, werd ze onterfd vanwege haar relatie met Henry Crowder, een zwarte pianist. Cunard publiceerde veel werken van zwarte schrijvers, waaronder Langston Hughes, en was een toegewijde antifascist. Ze schreef uitgebreid over de invasie van Ethiopië door het fascistische Italië, hielp vluchtelingen uit de Spaanse Burgeroorlog en werkte onvermoeibaar als vertaler voor het Franse verzet tijdens Tweede Wereldoorlog."

15. Joe Hill, 1913

"Op 6 maart 1913 verscheen Joe Hill's nummer 'There is Power in a Union' voor het eerst in het Little Red Song Book van de Industrial Workers of the World Union.

Hill werd in 1915 door de staat Utah geëxecuteerd in wat algemeen wordt beschouwd als een politiek gemotiveerde gerechtelijke fout."

16. Mijnwerkers, 1984

"Op 5 maart 1984 begon de Grote Britse Mijnwerkersstaking toen mijnwerkers van de Cortonwood Coal Mine vertrokken in reactie op de aankondiging van de conservatieve regering van een plan om de putten te sluiten. Sommige andere putten waren al in staking in andere controverses, maar stakingen tegen sluitingen verspreidden zich over Yorkshire en vier dagen later riep de National Union of Mine Workers een nationale staking uit, die werd vergezeld door een meerderheid van mijnwerkers uit het hele land. Vrouwen, waaronder veel mijnwerkersvrouwen, speelden een cruciale rol bij het ondersteunen van de staking en hielpen de arbeiders om bijna een jaar buiten te blijven."