Volgens een onderzoek is het oppervlak van Mercurius bedekt met een exorbitante hoeveelheid diamanten
Het universum en alles wat met de buitenaardse omgeving te maken heeft, blijft een mysterie. Onderzoek naar wat er buiten onze planeet ligt, stopt nooit en elke nieuwe ontdekking doet je sprakeloos staan. Ondanks geavanceerde hulpmiddelen is er nog veel te ontdekken in ons eigen zonnestelsel. We kennen het aantal planeten en hun kenmerken, de afstand tussen hen en de zon, hun grootte en oppervlak: dankzij astrofysici en hun studies weten we natuurlijk veel, maar niet alles.
Een wetenschapper ontdekte bijvoorbeeld dat het oppervlak van Mercurius tonnen diamanten bevat.
via Science Time
Kevin Cannon, een planetaire wetenschapper aan de Colorado School of Mines, presenteerde zijn onderzoek op de Conference of Lunar and Planetary Sciences in Texas: volgens zijn studies zou de val van meteorieten op de bodem van Mercurius de creatie van talloze diamanten hebben veroorzaakt.
Het oppervlak van de betreffende planeet bestaat uit grafiet, een kristallijne vorm van koolstof. Meteorietinslagen in de afgelopen miljard jaar zouden de transformatie van ongeveer een derde van de korst van Mercurius hebben veroorzaakt, waardoor 16 keer meer diamanten zijn ontstaan dan op aarde.
Het fenomeen is te wijten aan zeer hoge druk en temperaturen, die er samen voor hebben gezorgd dat het grafiet in diamant is veranderd. Cannon legde uit dat "druk diamanten voortbrengt" en om zijn theorie te bewijzen nam hij zijn toevlucht tot een simulatie: de wetenschapper ontwierp computermodellen die in staat waren om vrijwel alle mogelijke meteoritische inslagen over een periode van vier en een half miljard jaar op het oppervlak van Mercurius te reproduceren.
De resultaten toonden aan dat driehonderd meter grafiet voldoende is om een hoeveelheid diamanten te produceren die gelijk is aan 16 quadriljoen ton.
Volgens Cannon heeft de daaropvolgende meteorietneerslag mogelijk enkele diamanten vernietigd, maar in minimale hoeveelheden: dit komt omdat het splijtingspunt van diamanten de 4.000 graden Celsius nadert.
De wetenschapper besluit zijn onderzoek door uit te leggen waarom Messenger, het NASA-ruimtevaartuig, de aanwezigheid van de kostbare exemplaren niet heeft gevonden tijdens het in kaart brengen van Mercurius dat tussen 2008 en 2015 is uitgevoerd: de reden zou te maken hebben met het feit dat diamanten een slechte spectrale signatuur hebben om door infrarood te worden gedetecteerd.
Geschat wordt dat de BepiColombo-missie die voor 2025 is gepland, in staat zal zijn om de aanwezigheid van stenen op de hele bodem van de planeet Mercurius nauwkeuriger te detecteren.