Alopecia: wat is het, waarom komt het voor en hoe wordt de ziekte die haaruitval veroorzaakt behandeld?

Janine image
door Janine

01 April 2022

Laatste update: 13 Juli 2023

Alopecia: wat is het, waarom komt het voor en hoe wordt de ziekte die haaruitval veroorzaakt behandeld?

Haaruitval is in sommige periodes een volkomen normaal verschijnsel dat geen reden tot bezorgdheid geeft: de wisseling van het seizoen, een klein vitaminetekort, een intensere periode en het ouder worden kunnen negatieve effecten hebben op het haar, met als gevolg meer haar op de borstel en onder de douche. In sommige gevallen is de haaruitval echter buitensporig en vallen hele lokken tegelijk plotseling van de huid.

Deze aandoening wordt alopecia genoemd: wat is het, waarom verschijnt het en wat zijn de remedies?

via The Irish Sun

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Ernstig haarverlies dat optreedt op sommige plekken, voornamelijk in de nek, wordt alopecia areata genoemd en komt voor bij naar schatting één op de 4.000 mensen. Wanneer daarentegen het verlies 100% van het hoofd is, wordt dit alopecia totalis genoemd. De ernstigste vorm is alopecia universalis, die het verlies van al het lichaamshaar kan veroorzaken en tussen 7 en 25% van de wereldbevolking treft.

De exacte oorzaken die het veroorzaken zijn niet bekend, maar volgens deskundigen zou het een auto-immuunziekte zijn, dat wil zeggen, veroorzaakt door het lichaam zelf. In de praktijk valt het lichaam zichzelf aan en in het geval van alopecia verliest het haarzakje zijn immuunafweer en wordt het geëlimineerd.

Deze ziekte kan op elke leeftijd voorkomen, maar begint vooral in de adolescentie en vroege volwassenheid.

Bovendien zou alopecia in verband worden gebracht met andere auto-immuunziekten: mensen die lijden aan psoriasis, schildklierproblemen en allergieën zoals hooikoorts kunnen vatbaarder zijn voor deze aandoening.

Verschillende genen zijn in verband gebracht met de ziekte, waaronder die met betrekking tot de verdediging van het immuunsysteem: de theorie is dat een verband tussen genetica en omgevingsfactoren zoals stress en infecties bij sommige mensen alopecia kan ontwikkelen. Het is niet erfelijk, maar je kunt er vatbaar voor zijn.

De eerste tekenen van alopecia areata verschijnen als ronde plekken op de hoofdhuid, meestal zonder huidveranderingen zoals roodheid of littekens. Sommigen melden echter dat ze voor de haaruitval jeuk en in zeldzame gevallen een branderig gevoel hebben gehad.

Er is nog steeds geen remedie voor alopecia, wat in veel gevallen terugkerend is. Bij sommige mensen verdwijnt de aandoening spontaan na enkele maanden, bij anderen blijken specifieke behandelingen doorslaggevend.

Slechts 10% herstelt volledig.