Japanse scholen verbieden paardenstaarten voor meisjes: “het leidt de jongens af"
Elk land en elke school heeft zijn eigen onderwijssysteem en zijn eigen regels. Japan staat vooral bekend om de strikte regels, die ook aan jonge kinderen worden opgelegd. Deze regels vereisen dat studenten kledingnormen respecteren en ook bepaalde "kapsels" dragen. Een verbod heeft tot grote controverse geleid, niet alleen om de regel zelf, maar vooral om het idee erachter: Japanse scholen hebben meisjes verboden hun haar in een paardenstaart te doen. De reden hiervoor is dat de blote nek van meisjes jongens kan afleiden.
via Republic World
Not the actual photo - Unsplash
Om de redenering uit te leggen die de schoolleiding ertoe bracht deze maatregel te nemen, is een voormalige middelbare schoolleraar, Motoki Sugiyama, die stelt: "de schooldirecties vertelden me dat meisjes geen paardenstaart mochten dragen omdat de nek dan bloot is en mannelijke studenten zou kunnen "afleiden". Ze zijn bang dat jongens naar meisjes kijken”. Deze regels zijn niet nieuw voor het Japanse onderwijssysteem dat sinds ongeveer 1870 maatregelen heeft opgelegd om een einde te maken aan ongepast gedrag op scholen. Dit betekende ook een verbod op bepaalde kledingstukken en sommige kapsels. Studentes mogen een rok dragen, maar alleen zolang deze een bepaalde lengte heeft. Maar deze verboden hebben niet alleen betrekking op meisjes: het is iedereen verboden om het haar aan de zijkanten te scheren, waardoor het centrale deel van het haar dikker is.
Not the actual photo - Unsplash
De voormalige leraar heeft "altijd kritiek geuit op deze regels, maar aangezien er zo’n gebrek aan kritiek is en het daarom normaal is geworden, hebben studenten geen andere keuze dan ze te accepteren". We hebben geen exacte cijfers over hoeveel scholen dit verbod hebben opgelegd, maar uit een onderzoek in 2020 bleek dat één op de tien scholen in de zuidelijke prefectuur Fukuoka paardenstaarten heeft verboden. Studenten en ouders waren tegen het verbod en de achterliggende gedachte, en bekritiseerden dit fel. De protesten zijn zo hevig geworden dat ze de Japanse regering ertoe hebben aangezet de schoolhoofden bijeen te roepen om enkele regels te herzien: sommige scholen hebben de voorzieningen gewijzigd, terwijl andere trouw zijn gebleven aan een streng onderwijssysteem.