Een apparaat ontwikkeld dat zonne-energie opvangt en het bijna 20 jaar beschikbaar maakt
De schone energie die de zon ons ter beschikking stelt vastleggen en waar nodig bijna twee decennia hergebruiken: als het een "onmogelijk" idee lijkt, heb je het mis, omdat het precies het doel is dat de wetenschappers waarover we je gaan vertellen, met succes hebben bereikt.
Van alle hernieuwbare bronnen is zonne-energie zeker een van de meest gebruikte en veelbelovende. Er zijn echter grenzen aan het gebruik ervan, meestal gerelateerd aan de afwisseling tussen dag en nacht en de weersomstandigheden. Dit is de reden waarom veel onderzoekers zich steeds meer richten op het ontwikkelen van systemen die deze problemen kunnen overwinnen. En dat waar we het nu over hebben, lijkt het doel te hebben bereikt. Klaar om het nader te bekijken?
via Chalmers University of Technology
Chalmers University of Technology
Wetenschappers van de Chalmers University of Technology, een beroemde universiteit in Göteborg, in Zweden, hebben dit energiesysteem ontwikkeld. Wat ze voor elkaar hebben gekregen, is ongelooflijk: ze hebben zonne-energie in vloeibare vorm opgeslagen, zodat deze, indien nodig, tot wel 18 jaar beschikbaar zou zijn!
Het apparaat heet Molecular Solar Thermal System (MOST) en is het resultaat van lang werk van onderzoekers, die het meer dan tien jaar hebben ontwikkeld en getest. Maar hoe was het mogelijk om zo'n resultaat te verkrijgen? Door moleculen van koolstof, waterstof en stikstof. Ze interageren met zonlicht en wanneer het erdoor wordt geraakt, kan het apparaat hun atomen herschikken en ze in vloeibare vorm veranderen. Op dat moment zal de energie die ze bevatten nog bijna twee decennia beschikbaar blijven, stellen wetenschappers.
Chalmers University of Technology
Om het opnieuw beschikbaar te maken, mocht het nodig zijn, gebruikt MOST een speciale katalysator die vanuit de vloeibare toestand energie vrijgeeft in de vorm van warmte, die op zijn beurt wordt omgezet in elektriciteit. "Tot nu toe hebben we slechts kleine hoeveelheden energie opgewekt - zei Zhihang Wang van Chalmers University - maar de laatste tests die we hebben uitgevoerd en de nieuwe resultaten laten zien dat het systeem echt werkt, en het is veelbelovend."
En een ander positief aspect is dat dit apparaat geen kooldioxide-uitstoot produceert, wat het tegelijkertijd milieuvriendelijk en efficiënt maakt. Schone energie en lang beschikbaar, en dat alles zonder schade aan het milieu te veroorzaken: geen slecht vooruitzicht toch? We moeten alleen maar hopen dat dit systeem zich echt kan verspreiden voor het dagelijks gebruik.