Deze man betaalt "contactloos" door zijn hand dicht bij de betaalautomaat te brengen: er is een chip onder zijn huid geïmplanteerd
Een klein handgebaar, dicht bij de contactloze kaartlezer gebracht en Patrick Paumen heeft betaald. Geen pasjes uit de portemonnee halen, geen code intypen: dat lichaamsdeel is genoeg om in de winkel te kunnen betalen.
Als je verbaasd bent en je afvraagt zo'n situatie mogelijk is, die bijna rechtstreeks uit een sciencefictionverhaal lijkt te komen, dan leggen we het je meteen uit: in de hand van Paumen zit een chip. En het is niet de enige die deze man onder zijn huid heeft laten implanteren. Zijn doel? Om er steeds meer van te hebben en om een “model” van mens-technologie-interactie te vormen, dat bij velen evenveel belangstelling als verbijstering heeft gewekt.
via BBC
"Elke keer als ik in een winkel betaal - zei Paumen, een 37-jarige Nederlander die in de beveiliging werkt - is de reactie van de kassamedewerkers onbetaalbaar en wekt nieuwsgierigheid op". Het is inderdaad niet moeilijk te begrijpen waarom. Stel je voor dat je iemand ziet betalen met een simpele handbeweging: iedereen zou versteld staan. "Sinds 2019 heb ik een microchip laten implanteren onder de huid, gewoon om contactloos te kunnen betalen", legt hij nogmaals uit.
En dat kleine "accessoire" dat Patrick heeft, is niet het enige dat hij heeft gekozen. Paumen heeft namelijk 32 verschillende chips onder de huid geïmplanteerd. Sommige worden gebruikt om deuren te openen, andere hebben een magnetische functie. En hij is niet van plan te stoppen. "Ik wil er meer - bekende hij - de procedure om ze te implanteren is pijnloos, het is praktisch als een prikje”.
Het is geen toeval dat deze man zichzelf "biohacker" en "cyborg" noemt. Hoewel de praktijk van het implanteren van chips bij mensen niets nieuws is, zijn er tegenwoordig veel bedrijven die deze interventies implementeren als onderdeel van hun bedrijf. Een redelijk bloeiend bedrijf, dat volgens ingewijden geen gevolgen voor de gezondheid heeft. Integendeel: voor hen vereenvoudigt het een hele reeks handelingen, en dat zal dankzij de constante technologische ontwikkeling steeds meer gebeuren.
Microchips worden steeds kleiner en lenen zich daarom voor het implantaat. Ondanks de positieve opmerkingen is er echter geen gebrek aan verbijstering. Uit vele hoeken zijn kritische geluiden gehoord van experts die twijfels hebben geuit over deze praktijk. In het bijzonder met betrekking tot het bezit van gegevens, de privacy en veiligheid van informatie die wordt verzonden door apparaten die bij mensen zijn geïmplanteerd. "Hoeveel zijn we bereid te betalen voor meer comfort?" vroeg financieel tech-expert en schrijver Theodora Lau zich bijvoorbeeld af.
Vragen en kritieken die ons zeker aan het denken zetten. Ondertussen zegt Paumen echter volkomen rustig te zijn. "Mijn implantaten maken mijn lichaam beter - zegt hij - ik zou niet zonder hen kunnen leven".
Wat denk jij? Zou jij zo'n keuze willen maken?