Kind met dyslexie maakt portretten met Rubiks kubus: “Mijn handicap is mijn superkracht”

Janine image
door Janine

16 Mei 2022

Kind met dyslexie maakt portretten met Rubiks kubus: “Mijn handicap is mijn superkracht”

Een vorm van een handicap hebben kan, vooral voor kinderen, een bron van ongemak zijn: niet iedereen accepteert diversiteit, die in plaats daarvan vaak een bron van rijkdom wordt. Mensen die vanaf hun geboorte aan aandoeningen en pathologieën lijden, ontwikkelen niet alleen een bepaalde gevoeligheid, maar vaak ook sterke artistieke vaardigheden die hen nog specialer maken.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij een jongen met dyslexie die heeft laten zien een verrassend talent te hebben door portretten te maken met Rubiks kubussen.

via CNN

Benjamin Russo is gewend om medelijdende blikken te krijgen als hij anderen over zijn aandoening vertelt, maar zijn capaciteiten zijn te benijden. Gelukkig is de kennis over stoornissen en de benadering van diversiteit in vergelijking met het verleden geëvolueerd, ook al is de barrière van vooroordelen voor sommigen nog steeds resistent.

Mensen met dyslexie zijn niet minder intelligent dan anderen, integendeel. Hun geest leert dingen gewoon anders dan de gangbare normen. Benjamin werd op school gepest omdat hij moeilijk kon lezen, maar dankzij de hulp van zijn ouders raakte hij nooit ontmoedigd.

Zonder op te geven, waagde hij zich aan artistieke onderwerpen en ontdekte dat hij bijzonder begaafd was. Tot hij zich realiseerde dat hij een uniek talent had: het vermogen om portretten van andere mensen te maken met behulp van methoden die ronduit origineel waren.

Tot het tegendeel bewezen is, is Benjamin de enige ter wereld die gezichten kan maken met Rubik's kubussen. Voor de meeste mensen zijn het 3D-puzzels met een zeer moeilijke resolutie, maar voor hem niet: hij weet niet alleen hoe hij ze in een zeer korte tijd moet oplossen, maar kan zelfs de kleuren van de gezichten gebruiken om ongelooflijke portretten te maken.

Benjamin maakte een video, gedeeld op Youtube, waarin hem werd gevraagd om het uiterlijk van een beroemd persoon na te bootsen. In twee uur tijd slaagde hij erin om het werk te voltooien, waardoor het portret van rapper en presentator John Cena tot leven kwam.

Aan het einde van het werk liet de jongen de camera een vel papier zien waarop stond: “Dyslexie is niet mijn handicap. Dyslexie is mijn superkracht."

De video werd beroemd op internet en kreeg duizenden views en positieve reacties. Een belangrijke boodschap voor mensen die nog muren bouwen tegenover degenen die anders zijn.