Onderzoekers leggen de merkwaardige ontmoeting tussen twee dolfijnen en een anaconda vast: "Een poging tot hofmakerij”
Het dierenrijk zit vol mysteries en de verschillende soorten hebben, net als mensen, hun eigen regels en manieren van communiceren. Geleerden zijn in staat geweest om verschillende gedragingen van de meeste fauna die we kennen te begrijpen en het observeren van groepen dieren die met elkaar omgaan is zeker iets buitengewoon merkwaardigs: wat zeggen ze en hoe zullen ze bepalen hoe ze zichzelf zullen organiseren?
In Bolivia was de ontmoeting tussen twee dolfijnen en een anaconda ontroerend, onder de geamuseerde ogen van de onderzoekers.
Het team fotografeerde een bijzondere ontmoeting tussen verschillende soorten: twee rivierdolfijnen en een Beni anaconda. Het trio bevond zich in de wateren van de Tijamuchi rivier.
De dolfijnen leken niet van plan om zich te voeden met de slang, hoewel ze hem vergezelden terwijl ze hem in hun bek hielden, maar het lijkt erop dat ze het dier het hof maakten.
Toen de onderzoekers arriveerden, zagen ze de dolfijnen en begonnen ze foto's te maken. Pas later, toen ze naar de beelden keken, merkten ze de aanwezigheid van de indringer, de anaconda, op.
Op dat moment concentreerden ze zich met de grootste aandacht op het tafereel voor hun ogen: de interactie tussen de twee soorten duurde ongeveer zeven minuten, gedurende die tijd hadden de dolfijnen, als ze hadden gewild, kunnen proberen de anaconda op te eten.
Phil Whitehouse/Wikimedia commons-Not the actual photo
In plaats daarvan droegen de twee volwassen mannetjes haar al zwemmend. Bij latere bestudering van de foto's werd duidelijk dat dit een speelse interactie was, met een ongekend doel: hofmakerij.
Het is gedocumenteerd dat het spel bij zoogdieren, inclusief dolfijnen, een gedrag is dat een specifiek doel heeft, maar de dolfijn-anaconda-combinatie was nog nooit eerder geregistreerd.
Geleerden hebben lang nagedacht over het merkwaardige feit en hebben enkele mogelijke verschillende verklaringen uitgewerkt, waaronder met weinig overtuiging zelfs predatie.
De Beni anaconda zijn slangen van bijna twee meter lang en hebben voor zover bekend geen last van roofdieren in de natuur.
Volgens de onderzoekers zou het ook kunnen gaan om een poging van volwassen mannetjes om met behulp van de slang jongere dolfijnen te leren.
Zeezoogdierwetenschapper Diana Reiss van het Hunter College, die niet aan het onderzoek meedeed, onderschreef de theorie van hofmakerij: de dolfijnen zijn mogelijk aangetrokken door de anaconda, die bijna de hele ontmoeting onder water bleef.