Wetenschappers ontdekken merkwaardige verharde zeebodem op 3 km diepte: "het lijkt op de weg naar Atlantis"
Atlantis: als je deze naam leest of zegt word je meteen in een atmosfeer getransporteerd met een fascinerend en legendarisch tintje. Het mythische eiland en de maritieme macht die sinds de oudheid wordt genoemd, is altijd synoniem geweest met mysterie. En in feite kunnen de zo uitgestrekte, ontoegankelijke en afgelegen zeebodems niet anders dan ieders nieuwsgierigheid van tijd tot tijd wekken en vernieuwen.
Dit is de reden waarom een groep wetenschappers heeft besloten om een ontdekking bekend te maken die ronduit bijzonder is en die voortkomt uit een verkenning die is uitgevoerd door een schip dat speciaal is gemaakt om de zeebodem te peilen, de Nautilus. Geen van hen zou er in eerste instantie aan gedacht hebben om midden in de Stille Oceaan een soort "weg geplaveid met gele stenen" op de bodem van het water te zien. Klaar om het nader te ontdekken?
via Nautilus Live
"Het is absoluut ongelooflijk, het lijkt of we naar de weg naar Atlantis kijken": dit was de opmerking die een van de leden van de expeditie aan boord van het onderwater verkenningsschip Nautilus zich liet ontglippen toen het merkwaardige beeld voor zijn ogen verscheen.
Het is inderdaad niet moeilijk om de verbazing te begrijpen van de wetenschappers die in het midden van de Stille Oceaan, ten noorden van de Hawaiiaanse eilanden, het Lili'uokalani-gebied verkenden, gelegen in het National Marine Monument genaamd Papahanaumokuakea. Gepubliceerd op YouTube, ging de video die dat ongelooflijke stukje onderwater laat zien onmiddellijk de wereld rond en trok verbazing en nieuwsgierigheid aan.
Het volstaat om naar de beelden te kijken om te beseffen dat de Nautilus zich heeft bevonden voor wat in alle opzichten een klein stuk "weg geplaveid met gele bakstenen” lijkt, zoals het door de wetenschappers zelf is gedefinieerd. En de suggestie met betrekking tot Atlantis is heel toepasselijk, aangezien de ontdekking enigszins onverwacht en fascinerend was.
Die "weg" leidt echter waarschijnlijk niet naar het legendarische verloren continent. Zoals vaak gebeurt in deze gevallen, is er een wetenschappelijke verklaring, die helaas het enthousiasme van veel mensen zou kunnen doven, onderzoekers van de Nautilus in de eerste plaats... Volgens wat ze hebben gezegd, zou die zeebodem op ongeveer 3.000 meter diep niets meer zijn dan een suggestief voorbeeld van oude vulkanische geologie.
Daar zou in feite de bedding zijn van een oud meer dat lang geleden is opgedroogd, dat vandaag de dag zijn karakteristieke scheuren in het vulkanische gesteente zou hebben behouden. Uitbarstingen, bewegingen en temperatuurschommelingen zouden er daarom voor hebben gezorgd dat de grond bijna bedekt was met bakstenen, allemaal vergelijkbaar en regelmatig. Het was in ieder geval een unieke kans voor de onderzoekers om natuurlijke monsters te verzamelen en spectaculaire beelden en kenmerken van de omgeving met de wereld te delen.
Geen weg dus. Hoewel, het moet worden toegegeven, de charme niet ontbreekt!