Een identieke tweeling die opgegroeid is in de VS en Korea vertoont enorme verschillen in IQ: de studie
Wanneer we denken aan het begrip “tweeling”, leidt onze geest ons onmiddellijk naar identieke figuren in alle opzichten, die de natuur praktisch met dezelfde kenmerken heeft begiftigd. Naast het uiterlijk, de geboortedatum en het genetische erfgoed, hebben deze mensen vaak een bepaalde band die tussen hen ook op psychologisch en spiritueel niveau tot stand is gebracht, een ander kenmerk dat hen speciaal maakt.
Maar wat als we je daarentegen zouden vertellen dat twee identieke mensen op cognitief niveau enorme verschillen kunnen ontwikkelen, afhankelijk van de context waarin ze opgroeien? Dit is precies wat er gebeurde met de twee zussen waar we je over gaan vertellen, tegelijkertijd geboren maar van jongs af aan gescheiden. Het lot bracht hen ertoe om in twee heel verschillende landen terecht te komen, de Verenigde Staten en Zuid-Korea, en deze verschillen hadden zelfs invloed op hun IQ. Laten we eens kijken.
via Personality and Individual Differences
Stockvault - Not the actual photo
Identiek maar anders. Zo zouden we de tweeling kunnen samenvatten die de hoofdrolspelers waren van een studie gepubliceerd in het tijdschrift Personality and Individual Differences. Een onderzoek dat in tegenspraak is met veel van de eerdere onderzoeken bij monozygote tweelingen, en dat zich richtte op de verschillen in IQ tussen broers en zussen.
Deze tweeling, geboren in Seoel, Zuid-Korea, in 1974, werd van elkaar gescheiden toen ze nog maar twee jaar oud waren, toen een van hen verdwaald raakte op een markt. Het kleine meisje kon, ondanks onderzoeken en oproepen, de biologische familie niet omarmen, en dus werd ze geadopteerd door een Amerikaans stel.
Haar leven ging verder zonder dat ze wist dat ze een identieke tweelingzus had, noch dat de rest van haar familie zich in Korea bevond. Nadat ze aan een genetisch programma was begonnen om zich te herenigen met haar biologische familieleden, kon de vrouw hen eindelijk weer omhelzen. Op dat moment voerde de tweeling, geïntrigeerd, een reeks tests uit waarin verschillende aspecten van hun karakter, hun persoonlijkheid en hun cognitieve vaardigheden werden geëvalueerd. En het was daar dat de resultaten ze niet zozeer "identiek" maakten.
Pixabay - Not the actual photo
De adoptie-tweeling die in de Verenigde Staten opgroeide, vertoonde namelijk een IQ dat ongeveer 16 punten lager was dan degene die in Korea werd grootgebracht. Een zeer aanzienlijk verschil voor de monozygote tweeling, dat in eerdere soortgelijke onderzoeken nooit was waargenomen. De maximale kloof die ooit werd opgetekend, was altijd rond de 7 punten.
Onnodig te zeggen dat hun “geval” onmiddellijk de aandacht trok van onderzoekers, die meer wilden weten. Volgens wat naar voren is gekomen, zijn veel eigenschappen van hun persoonlijkheid verschillend, van het wereldbeeld - meer individualistisch in de Amerikaanse tweelingzus - tot sociale en culturele posities. Desondanks bleven veel gemeenschappelijke kenmerken behouden, ook al spraken de IQ-tests duidelijk in het voordeel van de Koreaanse.
Kortom: het is moeilijk om volledig te begrijpen wat de belangrijkste elementen waren die deze verschillen markeerden en hun ontwikkeling beïnvloedden, ondanks het feit dat de natuur deze tweeling dezelfde "bases" heeft gegeven. Opleiding, familie, ervaringen? Waarschijnlijk een beetje van alles. Zeker, studies als deze verschaffen ons interessante inzichten in de materie. Wat vind jij?