Drie dagen verlof tijdens de menstruatiecyclus: het Spaanse wetsvoorstel voor vrouwen
Het is bekend dat het leven van vrouwen soms ingewikkelder kan zijn dan dat van mannen: de natuur heeft hen talloze "pijnlijke beproevingen" gegeven die ze moeten doorstaan, te beginnen met de menstruatiecyclus tot aan de niet erg aangename ervaring van de bevalling. Een leven kunnen verwelkomen is ongetwijfeld een eer, maar het mannelijke universum is vrijgesteld van die "maandelijkse problemen" die het vrouwelijke gemeen hebben.
Menstruatiekrampen kunnen in sommige gevallen erg pijnlijk zijn, zo erg dat ze belemmerend worden, waardoor het moeilijk, zo niet onmogelijk wordt om normale dagelijkse activiteiten uit te voeren.
Om deze reden heeft een Europees land besloten een wet voor te stellen ten gunste van vrouwen, die precies de dagen van de cyclus betreft.
via The Indipendent
Het land in kwestie is Spanje: vrouwen die veel last hebben van de menstruatie zouden recht kunnen hebben op drie dagen werkverlof.
Het vaststellen van het verlof zal een maatregel zijn die door de Spaanse regering wordt goedgekeurd. De wet maakt deel uit van het hervormingsplan voor de reproductieve gezondheid van vrouwen.
Spanje wordt zo de eerste Europese staat die vrouwen het recht erkent om afwezig te zijn van het werk vanwege pijn als gevolg van de menstruatiecyclus. Dit verlof is al erkend in een aantal Aziatische landen, zoals Zuid-Korea, Taiwan en Japan.
Het verlof, dat "onder medisch toezicht" wordt vastgesteld, kan in de meest ernstige gevallen worden verlengd van drie tot vijf dagen, dat wil zeggen voor die vrouwen die zeer sterke krampen, duizeligheid en misselijkheid melden.
Een wetsvoorstel dat een hoog percentage vrouwen beschermt, aangezien 60/90% van de vrouwelijke wereldbevolking, volgens een schatting van het International Journal of Environmental Research and Public Health, lijdt aan deze vervelende aandoening.
Ángela Rodríguez, staatssecretaris voor gelijkheid en tegen gendergerelateerd geweld, zei: "Het is belangrijk om duidelijk te maken wat een pijnlijke menstruatie is, we hebben het niet over een licht ongemak, maar over ernstige symptomen zoals diarree, hevige hoofdpijn, koorts. Rechten in verband met de menstruatie zijn nooit eerder besproken en de gegevens zijn huiveringwekkend. Een op de vier vrouwen kan om financiële redenen niet kiezen welke producten voor vrouwelijke hygiëne ze willen kopen. Daarom stellen we voor dat ze gratis kunnen worden afgegeven in educatieve en sociale centra."
De vrouwen in kwestie zouden dus ook gegarandeerd zijn van een btw-verlaging op producten voor vrouwelijke hygiëne in de winkels en de gratis uitreiking van producten op scholen en onderwijscentra.