De ultrasnelle oplaadbare batterij is in aantocht: tot 60% in slechts 5 minuten
De oplaadtijden van een auto- of motoraccu zijn veel hoger dan de tijden van het eenvoudig tanken van een voertuig met thermische motor. Dit is ongetwijfeld een van de grootste obstakels die de verspreiding van elektrische mobiliteit de afgelopen jaren heeft ondervonden.
Het is daarom duidelijk dat de ontwikkeling gericht moet zijn op het verbeteren van de chemie en materialen van de batterijen, om hun autonomie te vergroten en de oplaadtijden te verkorten.
Een antwoord op het probleem komt uit China: een lithiumbatterij die in minder dan vijf minuten voor 60% kan worden opgeladen. Een ongekende revolutie die voor meer groei in de elektriciteitssector zou kunnen zorgen. Laten we alle details van deze uitvinding bekijken.
via The Guardian
Pixabay - Not the actual photo
Een groep onderzoekers van de Universiteit voor Wetenschap en Technologie in China startte een onderzoek naar lithiumbatterijen met als doel de constructie van de batterijen zelf te verbeteren, om zo snellere oplaadtijden te bereiken.
Het eindresultaat, verkregen door het creëren van een structureel geordende elektrode, was een lithiumbatterij die in slechts 5 minuten 60% kan opladen. In vergelijking met de traditionele werd daarom in dezelfde tijd 20% meer opgeladen. Volledig opladen is echter niet getest, omdat dit bij deze accu's niet wordt aanbevolen.
De creatie van deze batterij was een mijlpaal. Het was zelfs een van de grootste uitdagingen voor de elektrische mobiliteitssector.
Als het gaat om lithium-ion technologie, bevindt een van de belangrijkste obstakels zich op het gebied van anode. De structuur zorgt voor een langzame reactiekinetiek en kan, in het geval van snelle oplading, schadelijke polarisatie-effecten veroorzaken die tot oppervlakteplating leiden. Om deze reden lag de focus op de constructie van een poreuze architectuur die de ruimtelijke verdeling van de deeltjes zou optimaliseren.
Het onderzoek legt daarom de basis voor een batterij die de afweging tussen energiedichtheid en snellaadprestaties overwint.
Denk je dat je eerder geneigd zou zijn om een elektrische auto te kopen met sneller opladen?