"Een onderwatervulkaan vol gemuteerde haaien staat op uitbarsten": de waarschuwing van NASA
Satellietbeelden van NASA laten niet veel ruimte voor twijfel: een onderwatervulkaan, die door wetenschappers al behoorlijk bekend is vanwege enkele van zijn eigenaardigheden, staat op uitbarsten. De foto's tonen duidelijk grote pluimen oververhit en zuur water die uit deze structuur komen, ook en vooral bekend om zijn bijnaam: Shark, "haai" in het Nederlands.
Met zo'n naam is het bijna duidelijk dat een uitbarsting die een actieve fase is ingegaan, enige bezorgdheid kan veroorzaken. Maar waarom heet het zo? Het zelfstandig naamwoord is helemaal niet toevallig en duidt in feite op een opvallende aanwezigheid van deze roofdieren, die rond de krater leven en zich hebben aangepast om dat in zeer specifieke omstandigheden te doen. Daarom worden ze "mutanten" genoemd.
via Daily Mail
We bevinden ons in de zuidwestelijke Stille Oceaan, in een gebied dat behoort tot de Salomonseilanden. Hier bevindt zich Kavachi, een actieve onderwatervulkaan die veel aandacht trekt. Niet alleen omdat het op het punt staat uit te barsten - zijn activiteit is vrij bekend en is in het verleden al zichtbaar geweest - maar omdat de beruchte haaien die rond de krater leven, zich lijken te hebben aangepast aan een voor hen zeer ongebruikelijke milieusituatie.
De wateren rond Kavachi, waar meestal grote vissen zwemmen - zijdehaaien en hamerhaaien - zijn ongelooflijk zuur vanwege de uitbarstende activiteit van de vulkaan. "Ze bevatten fijnstof, fragmenten van vulkanisch gesteente en zwavel", specificeerden NASA-onderzoekers. En deze kenmerken zouden in zulke grote hoeveelheden aanwezig zijn dat ze, volgens geleerden, een mutatie van de haaien rechtvaardigen. De vissen zouden zich in feite hebben aangepast om in een warme en zure context te leven, en het is niet uitgesloten dat ze ook andere "veranderingen" in hun gebruikelijke omstandigheden kunnen vertonen.
De mutatie die de haaien hebben ondergaan, heeft wetenschappers letterlijk verbijsterd. Deze dieren leven, volgens wat ze na de waarnemingen meldden, in de krater en hoewel het een ongelooflijke tegenstrijdigheid lijkt, zijn er veel verklaringen voor het fenomeen. Hoe kunnen ze daar overleven? "Op het eerste gezicht is geen van die omstandigheden goed voor de vissen", zegt vulkanoloog Kadie Bennis. "Het vulkanische water is echter rijk aan voedingsstoffen en daarom kan er in dat gebied hoogstwaarschijnlijk zeeleven bestaan."
Alex Chernikh/Wikimedia - Not the actual photo
Hoewel het daarom misschien wat vreemd lijkt, is het helemaal niet abnormaal dat er rondom en in die vulkaan onderwaterleven kan zijn. Het is duidelijk dat, gezien de situatie, onderzoek naar deze wezens de aandacht en nieuwsgierigheid blijft wekken en centraal blijft staan in het werk van veel wetenschappers. Volgens sommige experts zijn haaien "gewend aan het omgaan met uitbarstingen" en zelfs "in staat om te voorspellen en te detecteren wanneer de volgende zou kunnen plaatsvinden". Geen twijfel mogelijk: wederom weet de natuur ons op de meest ongewone manier te verbazen!