Het menselijk hart kan zichzelf herstellen: verantwoordelijke cellen ontdekt
Het menselijk lichaam is een mooie, complexe en intelligente machine. Het is in staat om ongunstige situaties te overleven, zichzelf te regenereren en zichzelf in stand te houden.
Na een ziekte slaat ons immuunsysteem in feite informatie op over de ziekteverwekkers die ons hebben aangevallen, om de volgende keer klaar te zijn om te overleven. Een studie heeft een waardevolle ontdekking gedaan: het menselijk hart is in staat zichzelf te herstellen en nu weten we welke cellen daartoe in staat zijn. Deze innovaties kunnen leiden tot de opkomst van nieuwe behandelingen voor hart- en vaatziekten.
Laten we eens kijken waar het over gaat.
via Journal of Clinical Investigation
Door te bestuderen hoe het hart regenereert na een hartinfarct, zijn belangrijke reacties van ons immuunsysteem gevonden. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het lymfestelsel en de immuunrespons fundamenteel zijn bij het herstel van een hart dat is geraakt door een hartaanval.
De kern van het onderzoek zijn macrofagen. Dit zijn gespecialiseerde cellen die bacteriën kunnen vernietigen of nuttige ontstekingsreacties kunnen initiëren. In het bijzonder zijn het de redders die als eerste arriveren na een hartaanval.
Macrofagen produceren een eiwit dat bekend staat als VEGFC, dat de vorming van nieuwe lymfevaten stimuleert en de genezing versnelt.
Onderzoek heeft deze tweedeling van macrofagen aan het licht gebracht. Er zijn er namelijk die het VEGFC-eiwit produceren, terwijl andere een pro-inflammatoire reactie bieden die verdere schade aan het hart veroorzaakt.
Het doel van toekomstig onderzoek is om erachter te komen hoe het aantal bruikbare macrofagen kan worden vergroot en de schadelijke kunnen worden verminderd of geëlimineerd.
"De uitdaging is om een manier te vinden om deze eiwitten te leveren aan degenen die een hartaanval hebben gehad of een risico lopen op hart- en vaatziekten", zeggen de onderzoekers.
"We werken eraan om meer te weten te komen over de progressie van hartfalen na een hartaanval, zodat we vroeg kunnen ingrijpen en het herstelproces van het hart kunnen herstellen."
Hoewel wetenschappers hard aan het werk zijn om erachter te komen wat hart- en vaatziekten veroorzaakt en hoe ze op hun diagnose kunnen anticiperen, treffen deze ziekten jaarlijks honderdduizenden mensen. Deze vooruitgang in de wetenschap is daarom van fundamenteel belang.
Wist je van deze nieuwe ontdekking?