Over ongeveer 200 jaar zouden mensen klaar kunnen zijn voor interplanetair leven: dat zegt een studie
Evolutie is een natuurlijk, langzaam en geleidelijk proces dat alle soorten treft, ook de mens: aanpassingsvermogen en intelligentie lijken de basisvereisten te zijn. Maar hoe wordt het gemeten en gekwantificeerd? En vooral: welke prestaties zijn er op een bepaald punt in de ontwikkeling te behalen? Volgens wetenschappers zouden mensen een IQ hebben bereikt dat geschikt is voor interplanetair leven.
via Science Focus
Dat klopt: de mens zou nu intelligent genoeg zijn om binnen de komende tweehonderd jaar leven te geven aan een interplanetaire generatie.
Dit is tenminste wat sommige onderzoekers hebben gezegd: een team van acht wetenschappers heeft een studie uitgevoerd, waaruit zou zijn gebleken dat de mensheid tegen 2371 over de vereisten beschikt om een type I Kardashev-beschaving te worden.
Wat is een Kardashev-beschaving?
In 1964 stelde de Sovjet-astronoom Nikolai Kardashev een meetmodel voor om het niveau van het technologische proces van een bepaalde beschaving te evalueren, door de hoeveelheid energie te analyseren die het kan gebruiken en opslaan op een kosmische schaal. Een systeem om te begrijpen wanneer een beschaving daarom dicht bij de potentiële verovering van de ruimte staat en om tussen planeten te reizen.
Volgens de studie moeten mensen eerst leren om hernieuwbare en nucleaire energie te gebruiken en een type I-beschaving te worden, dat wil zeggen een "planetaire beschaving" die al alle vormen van energie op zijn thuisplaneet heeft gebruikt. In dit stadium zijn de mensen dus nog ver verwijderd van dat doel.
Type II-beschavingen, dus van de volgende stap, zijn diegenen die worden gedefinieerd als "stellaire", in staat om alle energie van hun moederster te veroveren en op te slaan.
Ten slotte is de type III-beschaving degene die is geclassificeerd als "galactisch" en beschikt over de hulpmiddelen die nodig zijn om een groot deel van de energie te gebruiken die door de hele melkweg wordt geproduceerd.
Wetenschappers schatten dat de mensheid op een gegeven moment de aarde zal moeten verlaten om haar voortbestaan veilig te stellen en te ontsnappen aan een ramp. Naar hun mening zijn de hulpbronnen van onze planeet in feite geenszins onbeperkt, daarom is het noodzakelijk om te investeren en te zoeken naar nieuwe energiebronnen, die onder andere nuttig zijn om ernstige gevolgen voor het klimaat te voorkomen.