Een "levende" menselijke huid gecreëerd om robotvingers te bedekken: het is waterafstotend en herstelt zichzelf
Het is geen mysterie dat de grens tussen mens en robot de laatste tijd steeds kleiner wordt. De technologische ontwikkelingen hebben in die zin grote stappen gemaakt. Veel wetenschappers lijken serieus bezig te zijn met het "humaniseren" van automaten, waarbij ze de nieuwigheden in de wereld laten zien die - laten we eerlijk zijn - in eerste instantie misschien wat bizar lijken, bijna sciencefiction, maar die voorbestemd lijken om een toekomst te hebben.
Dit is het geval van de studie waarover we je gaan vertellen, waardoor een team van Japanse onderzoekers erin is geslaagd een huidweefsel voor robots te ontwikkelen dat sterk lijkt op de menselijke huid. Zo vergelijkbaar dat het leeft en praktisch identiek is aan het onze, gemaakt met ad-hoc componenten en zelfs in staat om zichzelf te hestellen in geval van verwondingen. Waar zal het voor zijn? Gewoon om de vingers van robots te bedekken, waardoor ze nog meer op ons mensen lijken. Ongelooflijk? Wacht om het te zeggen: laten we deze uitvinding eens nader bekijken.
via Matter
Een robot met huidweefsel dat er net zo uitziet en zich gedraagt als het onze? Het is helemaal niet vreemd of onmogelijk, maar de realiteit die is ontwikkeld door ingenieur Shoji Takeuchi en zijn team van de Universiteit van Tokio. "Dankzij de resultaten die we hebben bereikt, zullen robots meer op mensen lijken", aldus de onderzoeker, en eigenlijk is dit precies waar de nieuwigheid ligt.
Pixabay - Not the actual photo
Met een dikte van ongeveer 1,5 millimeter werd deze "huid" verkregen dankzij een gemengde samenstelling van fibroblasten, collageen en keratinocyten. De menselijke cellen werden speciaal "gekweekt" zodat de huidbedekking, bedoeld voor antropomorfe robots, zoveel mogelijk leek op die van mensen. Het materiaal zou in feite een grote stap voorwaarts kunnen betekenen in vergelijking met de synthetische huidsoorten die tot nu toe zijn gebruikt, omdat het het testen van farmaceutische producten en mogelijke transplantaties mogelijk zou maken in omstandigheden die overeenkomen met de realiteit.
Het in Japan ontwikkelde weefsel heeft, zoals gezegd, ook het vermogen om zichzelf te herstellen na eventuele blessures, is waterafstotend en zeer elastisch. "Het is niet in alle opzichten hetzelfde als de menselijke huid - zei Takeuchi - maar wanneer de robot beweegt, rekt en de huid samentrekt, waardoor rimpelachtige tekenen zichtbaar worden, ziet het er heel realistisch uit”.
Het doel van de wetenschappers is nu om beter te begrijpen hoe dit weefsel zo lang mogelijk mee kan gaan, terwijl het vermogen om zichzelf perfect op robotvingers te vormen, behouden blijft. In de gezondheidssector zou zo'n creatie echt een keerpunt kunnen zijn, hoewel moet worden toegegeven dat het nogal verontrustend kan lijken. Een robotvinger bedekken met een menselijke huid betekent dat we kunstmatige wezens echt op ons laten lijken, al is het maar met één detail. Een scenario dat zowel nuttig als een dystopische sciencefictionfilm waard is...
Wat denk jij?