De hobbit bestaat en leeft nog: de hypothese van antropologen
Het menselijke evolutieproces is door de eeuwen heen en na talloze ontdekkingen meerdere keren heroverwogen en geherformuleerd.
Beginnend bij primaten, een orde van zoogdieren waarin antropomorfe apen voorkomen, via de australopithecus, Homo habilis, Homo erectus tot Homo sapiens, waarvan wordt aangenomen dat de evolutie sinds 30.000 jaar is gestopt.
In 2004 was er echter nieuws: antropoloog Mike Morwood ontdekte op het Indonesische eiland Flores botten van een onbekende mensachtige soort die dateert uit het late Pleistoceen, zo'n 11.000 jaar geleden. Vandaar de naam Homo floresiensis, of Homo Hobbit.
Tot op heden doen er geruchten de ronde dat de Homo Hobbit nooit is uitgestorven en nog steeds in de bossen van het eiland Flores leeft. Zou dat echt zo zijn?
via The Scientist
Pixabay - Not the actual photo
In 2004 veranderde een groep archeologen de geschiedenis van de menselijke evolutie. Het team vond namelijk een reeks fossielen van een kleine soort hominide op het Indonesische eiland Flores.
De nieuwe soort, bekend als Homo floresiensis, dateert uit het late Pleistoceen en is blijkbaar van dezelfde tijd als menselijke wezens die, in dezelfde periode, in Zuidoost-Azië aanwezig zijn.
Hij is ook bekend als Homo Hobbit, vanwege zijn lengte, en wordt beschreven als een wezen dat in alle opzichten lijkt op een mens, maar met meer dierlijke, bijna aapachtige trekken.
De etnobioloog Gregory Forth heeft echter onlangs de hypothese geopperd dat de soort nooit is uitgestorven en daarom nog steeds in de bossen van Indonesië leeft.
Pixabay - Not the actual photo
Ten tijde van de ontdekking werd aangenomen dat de soort tot relatief recent, ongeveer 12.000 jaar geleden, had overleefd en daarna volledig was uitgestorven. Maar in het voorjaar van 2022 zei Gregory Forth, een professor in antropologie en etnobiologie aan de Universiteit van Alberta, in Canada, dat de afgelopen jaren bewijs is genegeerd dat de aanwezigheid van de Homo floresiensis in de bossen van Flores zou aantonen.
Forth stelt dat paleontologen en andere wetenschappers de inheemse volkeren van de plaats niet grondig hebben bestudeerd en weinig aandacht hebben besteed aan berichten over een "aapmens" die op deze plaats zou wonen. De antropoloog onthult in dit verband dat er maar liefst 30 waarnemingen zijn geweest van mensen die beweren dat hobbits de bovengenoemde gebieden bezetten.
Hoewel de aard van deze nieuwe soort nog niet volledig bekend is, of het nu gaat om een directe afstammeling van de mens of een verwante soort, kunnen ze nog steeds in leven zijn en hun aanwezigheid is nooit volledig uitgesloten door wetenschappers.
Misschien is het een legende, maar totdat het tegendeel is bewezen, zou de hobbit vlak bij ons kunnen leven.