Een team van onderzoekers heeft een apparaat uitgevonden dat zout water omzet in zoet en drinkbaar water
Droogte en het gebrek aan drinkwater stellen onze planeet op de proef, vooral de laatste jaren. Wat werd beschouwd als een onbeperkte bron, raakt langzaam op en de wetenschap probeert een oplossing te vinden.
Onlangs hebben MIT-onderzoekers een draagbare ontziltings-eenheid ontwikkeld die zout zeewater in drinkwater zou veranderen. Deze uitvinding zou toegang tot zoet water kunnen verschaffen, zelfs in landelijke gebieden of gebieden die getroffen zijn door natuurrampen. Laten we in detail bekijken wat het is.
via MIT News
Onderzoekers van het Department of Electrical Engineering and Computer Science en Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een draagbaar apparaat gemaakt dat zout of brak water kan omzetten in zoet, drinkbaar water.
Het apparaatje, zo groot als een koffer, verbruikt minder energie dan het opladen van een mobiele telefoon. Het werkt via een klein draagbaar zonnepaneel, dat kan worden gekocht voor $50.
Het gewicht is minder dan 10 kilo en verwijdert deeltjes en minerale zouten om zo schoon water te creëren. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie overtreft het geproduceerde water de kwaliteitsnormen.
De techniek van de machine zit ingekapseld in een apparaat dat met een druk op de knop werkt.
In tegenstelling tot wat er gebeurde met andere draagbare ontziltings-eenheden, waarbij water door filters moet gaan, werkt deze met elektriciteit die deeltjes uit drinkwater verwijdert. De afwezigheid van filters en de noodzaak om ze te vervangen, verkort de onderhoudstijd op lange termijn aanzienlijk.
Volgens wat is beschreven in Environmental Science and Technology, is de werking gebaseerd op twee ontziltingsprocessen, elektrodialyse en de polarisatie van de ionenconcentratie. Het systeem verwijdert ook vaste stoffen en bacteriën uit het water.
"Het apparaat is succesvol sinds de eerste release. Maar ik denk dat de belangrijkste reden de combinatie is van vele kleine vorderingen die we onderweg hebben gemaakt", aldus een van de auteurs.
Wat vind jij van deze uitvinding? Denk je dat het een goede oplossing kan zijn voor onze planeet?