Volgens moeder hebben grootouders zich met kleinkinderen te houden aan grenzen die ouders stellen

door Skip

02 Juli 2022

Volgens moeder hebben grootouders zich met kleinkinderen te houden aan grenzen die ouders stellen

Opa en oma zijn zonder meer hele belangrijke personen die vanuit onvoorwaardelijke liefde hun kleinkinderen aandacht en liefde geven en met wie ze het heerlijk vinden om zoveel mogelijk tijd door te brengen. Maar soms komen ouders in de knel met het aansturen van de rol van grootouders. Aan de ene kant is hun aanwezigheid, het vele helpen en de raad hartstikke welkom en zeker ook ontzettend waardevol. Anderzijds is het ook zo dat er grenzen die niet overschreden moeten worden. Wat die zijn is lastig te bepalen. Op socialmediaplatform TikTok is de trend "boomer" ontstaan, van die opa's en oma's die over het randje gaan en tegen opdringerig zijn aanhikken, iets wat sommige moeders niet kunnen verdragen. 

via TikTok

Lisa Pontius is een van die moeders, ze heeft drie kinderen en heeft zich uitgesproken over dit thema op haar profiel. Ze is er zeer van overtuigd dat haar ouders, en haar schoonouders ook, de grenzen hebben te respecteren die vaders en moeders stellen. Z ehad het hierover in een clip die viraal is gegaan.

Lisa zegt:"Grenzen stellen will niet zeggen dat je je kinderen weghoudt bij je ouders. Dat is een compleet andere relatiedynamiek. Mijn ouders kunnen mijn kinderen zien en wonen niet ver weg. Ik heb grenzen gesteld wat betreft het wanneer en hoe vaak zij kunnen zorgen voor de kleinkinderen. We herkennen de grenzen van elkaar en we houden er rekening mee. Dat is een volwassen relatie waarin je wederzijds respectvol bent."

Volgens Pontius zou het stellen van grenzen geen beleding zijn aan het adres van opa en oma:"In elke volwassen relatie zijn er grenzen, net zoals die er zijn tussen volwassenen en kinderen. Mijn ouders zien mijn kinderen omdat ze mijn grenzen respecteren. Maar als iemand bij zijn kleinkinderen wordt weggehouden dan wijst dat erop dat ze in beginsel al de grenzen van de ouders niet hebben gerespecteerd!

itsme_lisap/TikTok

itsme_lisap/TikTok

De jonge moeder deelde hoe het maken van deze keuze met succes is uitgepakt in haar geval, in die mate dat ze dus andere ouders kan helpen die tegen dingen aanlopen op dat gebied. "Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in interpersoonlijke relaties en in familiestructuren. Ik ben afgestudeerd in antropologie aan de uni en vond het altijd al interessant deze dingen te observeren. Toen ik ben begonnen mijn leven te delen op social media heb ik veel opmerkingen bijgevoegd over het moederschap, inclusief veelvoorkomende problemen met schoonouders waar kersverse moeders mee te maken krijgen."

Zoals zij het ziet moet de relatie tussen grootouders en ouders zijn gebaseerd op wederzijds respect. Als grootouders proberen, misschien onbewust, de rol van ouder over te nemen dan kan dat frustratie opleveren bij degenen die proberen regels te stellen en die hun kinderen de indruk willen wekken streng te zijn.

"Ondermijnd worden door een derde (ook al is dat dan een opa/oma met ogenschijnlijk goede bedoelingen) kan vele conflicten geven. Als ouder voel je je dan helemaal niet gerespecteerd en moet je direct laten weten dat je wilt dat je beslissingen worden gerespecteerd en erkend willen opa en oma mee willen gaan doen." 

Lisa geeft enkele voorbeelden zoals dat kleinkinderen niet mogen snoepen als moeder andere instructies heeft gegeven en dat het verteld moet worden wanneer er voorvallen hebben plaatsgevonden in haar afwezigheid.

"Veel mensen schrikken van het woord 'grenzen' maar grenzen moeten juist een relatie inkapselen tegen het mogelijke ontstaan van wrok. Uiteindelijk wil ik me op mijn gemak voelen met de mensen die deel uitmaken van mijn leven omdat ze me zullen helpen mensen te vormen tot wie ze zullen worden. Als ouders moet je kunnen voelen dat we op hen kunnen bouwen en dat hoe we het graag willen hebben met de kinderen gerespecteerd wordt."

Wat vind jij van haar idee?