Veroudering vertragen? Een studie beweert dat reptielen en amfibieën het levenselixer verbergen
De levensverwachting van de mens groeit jaar na jaar. Bedenk eens hoeveel jaar, vergeleken met de vorige eeuw, de mens heeft gewonnen. We beschouwen onszelf echter nog lang niet als de langstlevende diersoort ter wereld.
Meer dan honderd jaar leven is een doel dat maar weinigen bereiken. Het zou een geweldige prestatie zijn om de evolutie van de geschiedenis, de opeenvolging van gebeurtenissen, gedurende meer dan een eeuw te zien.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat amfibieën en reptielen tot de langstlevende dieren behoren en door hun onderzoek wordt de mogelijkheid gerealiseerd om het levenselixer te vinden. Laten we eens kijken waarom.
via Science
Pixabay - Not the actual photo
De reuzenschildpad van de Seychellen is het oudste landdier ter wereld. Op 190-jarige leeftijd, in 2022, zou het de hypothese van geleerden ondersteunen dat koudbloedige dieren een langer leven leiden.
In dit verband leidden Penn State en Northeastern Illinois University een team van 114 internationale wetenschappers, die tot nu toe een van de meest uitgebreide onderzoeken naar veroudering en levensduur hebben samengesteld. Er werden gegevens verzameld van maar liefst 107 populaties van 77 reptielen en amfibieën van over de hele wereld.
De studie documenteert dat schildpadden, salamanders en krokodillen een langzamere verouderingssnelheid en een langere levensduur hebben in vergelijking met hun grootte.
Pixabay - Not the actual photo
De onderzoekers ontdekten ook dat schildpadden kunnen bijdragen aan langzamere veroudering, of zelfs "verwaarloosbare veroudering".
"Als we kunnen begrijpen waardoor sommige dieren langzamer verouderen, kunnen we veroudering bij mensen beter begrijpen, en we kunnen ook beschermingsstrategieën kopiëren voor reptielen en amfibieën, waarvan er vele worden bedreigd of uitsterven”, stelt een van de auteurs van het onderzoek.
Momenteel kan de informatie waarover de wetenschap beschikt geen eenduidig antwoord geven. Hoewel lichaamstemperatuur de levensduur niet kan beïnvloeden, kunnen beschermende fenotypes, oftewel schelpen en schubben, beslissend zijn.
In afwachting van een antwoord moeten we gewoon proberen eruit te zien als reptielen en amfibieën, denk je ook niet?