In Algerije is een spectaculaire Romeinse stad verborgen die erfgoed van de Unesco is geworden

Janine image
door Janine

14 Juli 2022

In Algerije is een spectaculaire Romeinse stad verborgen die erfgoed van de Unesco is geworden

De oude Romeinse beschaving is altijd het onderwerp geweest van studie en nieuwe ontdekkingen.

De bakermat van cultuur, geschiedenis en vooruitgang blijft centraal staan ​​in de belangrijkste studies gericht op het zoeken naar nieuwigheden die het lot van de geschiedenis kunnen veranderen.

Een van de belangrijkste nieuwigheden van de periode betreft Djémila. Het gaat om een bergdorp in Algerije, vlakbij de noordkust ten oosten van Algiers, waar enkele van de best bewaarde Romeinse ruïnes in Noord-Afrika te vinden zijn.

Het lijkt erop dat de stad kan wedijveren met de andere steden in de wereld. Laten we de kenmerken en bijzonderheden van dit stukje Romeinse beschaving in Algerije ontdekken.

via UNESCO

Wikimedia Commons / Monsieur Patillo

Wikimedia Commons / Monsieur Patillo

De oude Romeinse stad Djémila, een UNESCO-werelderfgoed, ligt hoog op een heuvel tussen 2 rivieren, in al zijn glorie. Dit maakt het tot een van de mooiste van Noord-Afrika.

Ook bekend als Cuicul, is het een vestiging van een oude Romeinse kolonie gesticht tijdens het bewind van Nerva, oftewel tussen 96 en 98 na Chr. De stad nam een ​​strategische defensieve positie in.

De stad, een van de belangrijkste in Noord-Afrika, vertegenwoordigt een uitzonderlijke getuigenis van de verdwenen beschaving, zozeer zelfs dat het de titel van een van de mooiste Romeinse ruïnes ter wereld heeft verdiend.

Flickr - Yves Jalabert

Flickr - Yves Jalabert

De site ligt in het bergachtige gebied, op een smal plateau tussen de valleien van twee beekjes, op de weg tussen Cirta en Sétif.

De bevindingen volgen de klassieke formule van de Romeinse stadsplanning, met twee deuren aan de uiteinden van de Cardo Massimo; het centrum, het Forum, het Capitolijn, de Curia, een burgerbasiliek en de basiliek Julia.

Het Romeinse theater van Djémila, dat plaats bood aan ongeveer 3.000 mensen, werd gebouwd in 161 na Chr. en stond op de hellingen van het oostelijke ravijn. Bovendien is het nog steeds mogelijk om de ingangen van het theater te zien van waaruit de acteurs verschenen.

De overblijfselen van de tempel van Venus Genetrix en de aristocratische residenties versierd met mozaïeken zijn ook zichtbaar.

Het behoud van de site wordt niet bedreigd door het toerisme, maar aardbevingen, droogtes en branden ondermijnen het behoud ervan. Naast vandalisme, diefstal, plundering en zelfs illegale begrazing.

Kende je dit geschenk van de Romeinse beschaving in Algerije? Zou je het willen bezoeken?